بررسی تداوم زمان در منظومه آرش کمانگیر
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه شعرپژوهی (بوستان ادب)، دوره: 8، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JBASH-8-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 297
نویسندگان
دانشگاه محقق اردبیلی
دانشجوی دکتری تخصصی
عضو هیئت علمی
چکیده
منظومه آرش کمانگیر، یکی از شاهکارهای برجسته در حوزه منظومه های روایی است. سیاوش کسرایی با به کارگیری شگردهای زمان روایی، اسطوره آرش را در حوزه ادب معاصر تا ابد زنده نگه داشت. این جستار با بررسی تداوم زمان در این منظومه و انواع شگردهای روایی در بخش تداوم که دربرگیرنده حذف، درنگ، چکیده و صحنه می شود، بر اساس نظریه ژرار ژنت پرداخته و در نهایت از داده های به دست آمده، نتیجه گیری شده است. در این منظومه، بیش از همه از شگرد حذف، استفاده شده است. پانزده مورد حذف در کل منظومه، بیانگر اهمیت و عدم اهمیت برخی رویدادها نسبت به دیگری است. همچنین این عامل بیانگر صدا، انگیزه و محرک اصلی راوی آن است. بیشترین شگرد روایی تداوم از آن حذف است اما از هشت مورد توصیف، پنج مورد چکیده و صحنه نیز بهره گرفته شده است. هر چند که بسامد حذف از توصیف بیشتر است اما در نهایت اعمال توصیفات ایستا و مقتدرانه بر حذف ها و چکیده ها می چربد. دو شگرد حذف و چکیده با ابزار دیگری تحت عنوان ایجاز با یکدیگر خلط شده و سبب شتاب مثبت در رویدادهای بی اهمیت یا کم اهمیت روایت شده اند. توصیفات اغلب برای آشناسازی خواننده با فضا و صحنه است. هر چه توصیف یک رویداد طولانی تر است، نشان دهنده اهمیت آن رویداد در پیکره کل روایت است. اهمیت سرعت/پویایی رویدادها سبب تمرکز ما بر برخی رویدادها می شود و بی اهمیتی نسبت به برخی رویدادها. بسامد مکرر و توصیفات در نهایت سبب بخشیدن شتاب منفی به روایت شده اند.کلیدواژه ها
آرش کمانگیر, تداوم, حذف, روایت, زماناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.