ارزیابی و صحت سنجی شاخص های پایش شوری در دشت قزوین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی و مدیریت آب و خاک، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MMWS-2-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه السادات فخار

دانشجوی کارشناسی ارشد/گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

بیژن نظری

دانشیار/گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

شور شدن خاک فرآیند غالب تخریب خاک در مناطق خشک و نیمه خشک است. روش های مختلفی به منظور پایش شوری وجود دارد که در اکثر این روش­ها  مقدار شوری عمدتا به صورت نقطه ای اندازه گیری می ­شود؛ بنابراین، تعمیم آن برای یک منطقه با وسعت زیاد دشوار خواهد بود. سال های اخیر روش های مبتنی بر سنجش از دور به منظور تهیه نقشه شوری در محدوده وسیع مورد توجه قرارگرفته است. سنجش از دور با قابلیت پوشش وسیع و متناوب به­عنوان ابزاری دقیق در پایش زمین و تغییرات محیطی است. در این پژوهش با استفاده از قابلیت داده های سنجنده MODIS و LANDSAT-ETM+  به بررسی ۸ شاخص مختلف شوری و گیاهی  طی سال های ۱۳۸۴ تا ۱۴۰۰ در دشت قزوین و به­خصوص منطقه شوره­زار پرداخته شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد سنجنده  LANDSAT-۷-ETM+ به دلیل قدرت تفکیک مکانی بهتر نسبت به سنجنده MODIS  توانسته است نتایج بهتری را ایجاد کند. همچنین از بین شاخص های شوری بررسی شده شاخص  SI۳  در هر دو سنجندهETM+  و MODIS با مقدار RMSE (۱/۰۱ و ۱/۱) و میزان ضریب همبستگی R (۰/۹۸ و ۰/۸۶) توانسته است نتایج بهتری همراه با دقت بیشتری را در منطقه مورد مطالعه ایجاد نماید. همچنین در بررسی بین میزان  EC و SAR هر دو سنجنده همبستگی بالایی بین باندهای قرمز و مادون قرمز داشته است. در یک جمع بندی کلی با بررسی اطلاعات ایستگاه سینوپتیک منطقه پارامتر هایی همچون دما و مقدار بارش در بازه زمانی مورد مطالعه نشان از این دارد که با افزایش میانگین دما و کاهش مقدار بارش در منطقه سبب افزایش دمای سطح زمین در طی سال های اخیر شده که این عامل می ­تواند هشداری برای بروز خشک سالی باشد و علاوه بر اثرات اقلیمی، برداشت بی رویه منابع آب سطحی و زیرزمینی نیز به تشدید خشکی و نهایتا تشدید شوری در منطقه منجر خواهد شد.

کلیدواژه ها

شوری خاک, هدایت الکتریکی, نسبت جذب سدیم, سنجش از دور, MODIS و LANDSAT ETM+

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.