تاثیر درآمدهای مالیاتی بر رشد اقتصادی در ادوار تجاری اقتصاد ایران: کاربردی از الگوی مارکوف سویچینگ

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد باثبات، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SEJ-2-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا علیزاده

دکتری اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

حسین امیری

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حمید کاکایی

دانشجوی دکتری اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

ستاره گوهردهی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

چکیده

در طی سال­های اخیر با توجه به افزایش تحریم های بین­المللی و کاهش درآمدهای نفتی، درآمدهای مالیاتی از اهمیت ویژه­ای برخوردار شده است. درآمدهای مالیاتی به عنوان مهمترین منابع درآمدی دولت­ها بر رشد اقتصادی تاثیر دارد. تعیین نحوه اثرگذاری مالیات های مختلف بر رشد اقتصادی در دوره های رکود و رونق می تواند در بکارگیری سیاست های مالیاتی کارآمد , موثر باشد .. بنابراین در پژوهش حاضر هدف ما بررسی تاثیر درآمدهای مالیاتی بر رشد اقتصادی به تفکیک نوع مالیات­ها در ادوار تجاری کشور با استفاده از داده های فصلی در بازه زمانی۱۳۹۷:۲-۱۳۸۴:۱ در قالب الگوی چرخشی مارکوف می باشد. نتایج نشان می­دهد مالیات بردرآمد در شرایط رکودی تاثیر معنادار و در شرایط رونق تاثیر معنادار ندارد. مالیات بر شرکت­ها و مالیات بر کالاها و خدمات فارغ از ادوار تجاری حاکم بر اقتصاد کشور تاثیر گذارند . همچنین مالیات بر واردات در دوره رونق تاثیر معناداری ندارد و در دوره رکودی تاثیر داشته است. تاثیر رشد مجموع درآمدهای مالیاتی کشور نشان می­دهد چنانچه کشور در شرایط رکودی باشد تاثیر منفی و معنادار و چنانچه در شرایط رونق باشد تاثیر مثبت و معنادار خواهد داشت. رشد نرخ ارز و رشد قیمت نفت در تمامی ادوار تاثیر معنادار خواهد داشت. در شرایط رکودی بایستی هدف افزایش صرف درآمدهای مالیاتی نباشد بلکه رشد مالیات­ها بایستی بر اساس دوره تجاری و همچنین نوع مالیات صورت پذیرد و همچنین بر اساس نتایج رشد مالیات­های غیرمستقیم در شرایط حاکم بر اقتصاد کشور می­تواند مثمرثمر واقع شود.

کلیدواژه ها

مالیات های مستقیم, مالیات های غیرمستقیم, ادوار تجاری, الگوی مارکوف سویچینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.