پیشرفت تاریخی سدهای قوسی: از قوس های سنگی رومی تا سدهای قوسی مدرن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی عمران،معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CUCONF07_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی جان آقائی

کارشناس ارشد مهندسی عمران، دانشگاه ازاد اسلامی واحد سیرجان، سیرجان

هادی نجف آبادی پور

کارشناسی مهندسی عمران، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

مصطفی سالاری

کارشناسی مهندسی عمران، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

ابوالقاسم حسینی کریم آبادی

کارشناسی مهندسی عمران، دانشگاه ازاد اسلامی واحد سیرجان، سیرجان

چکیده

طراحی های سد ممکن است به سه نوع اصلی تقسیم شده باشد:سازه های گرانشی متکی به وزنشان برای استقامت، سدهای قوسی که از نیروی عکس العمل پایه جناحی استفاده می کنند و سدهای شمعی. طراحی یک سد قوسی بستگی دارد به نیروی عکس العمل دیوار جناحی برای مقاومت در برابر نیروی فشار آب ومستلزم نیروی مهندسی پیشرفته ای است. مطالعات حاضر نشان می دهد که توسعه تاریخی سدهای قوسی در پنج مرحله صورت می گیرد. قدیمی ترین سدهای قوسی توسط رومی ها در فرانسه و اسپانیا ساخته شدند. آن ها توسط مغول ها که سدهایی را در قرن های ۱۳ و ۱۴ در ایران ساختند دنبال شدند.گرچه این تا زمانی نیست تا قرن نوزدهم که فرایند عظیم در طراحی سد قوسی ایجاد شد. چهار سازه برجسته سد مییر آلم (هند ۱۸۰۴)، سد جانز فال (کانادا ۱۸۳۱ )، سد زولا (فرانسه ۱۸۵۴ ) و سد پارماتا (استرالیا ۱۸۵۶ ) بودند. مهندسین استرالیایی استفاده از بتن را به عنوان یک ماده ی ساختاری برای سد های قوسی (برای مثال سونتی فایومایلر و لایت گلو نامبر وان) مهیا کردند. طراحی های سد قوسی بتنی مدرن در ابتدای قرن بیستم در آمریکای شمالی معرفی شدند. برای مثال: سد کانستنت انگل ودابل کرویچرآرک. از آن زمان هیچ طرح اصلی جدیدی رخ نداده است وسدهای قوسی مدرن بر پایه طرح های تک شعاعی-زاویه ثابت یا قوس دو انحنایی هستند. این نظر نویسنده است که معرفی بتن به عنوان ماده ساختاری یک نوآوری اصیل در ایجاد انعطاف پذیری در طراحی قوسی شکل است

کلیدواژه ها

سدقوسی، قوس های سنگی، سد قوسی بتنی، سد قوسی مدرن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.