تحول رابطه دین وسیاست درایران باستان مطالعه موردی عصرساسانیان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی علوم سیاسی،روابط بین الملل و تحول
  • کد COI اختصاصی: PSTCONF08_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیتا متعضدراد

گروه علوم سیاسی وروابط بین الملل،واحدخرم آباد،دانشگاه آزاداسلامی،خرم آباد،ایران

علی فلاح نژاد

گروه علوم سیاسی وروابط بین الملل،واحدخرم آباد،دانشگاه آزاداسلامی،خرم آباد،ایران

داریوش رحمتی

دانشجوی دکتری علوم سیاسی،دانشگاه آزاداسلامی،خرم آباد،ایران

چکیده

یکی ازمقولات مهم موردبحث ومناقشه درجامعه ایران، دین وسیاست وچگونگی رابطه میان آنهاست.اززمان پیدایش نخستین حکومت درایران توسط سلسله هخامنشی،کارکرد دین درمشروعیت سازی حکومت یاایجاد همبستگی ملی و درنهایت شکل دهی به باورهای سیاسی ملت محدود والبته غیررسمی بودوجزیی از فرهنگ قلمدادمی شد.این روندتازمان ساسانیان که به تدریج رابطه دین وسیاست به شرایط سیاسی وقت تحول می یابدتداوم داشت.در دوره ساسانی وروددین به ساختاررسمی سیاست سبب پیدایش طبقه روحانیون که به طوررسمی درشکل گیری ساختارهای رسمی حکومت موثربوده است منتهی می گردد.مشی حکومت هم نزدیکی به دین وارتباط باآن است.بر همین اساس چگونگی رسمیت یافتن دین ومتمرکزشدن قدرت مسئله اصلی این پژوهش راتشکیل می دهد. این نوشتار بر این باور است که چالش های عمده داخلی همانند جنبش اجتماعی- ایدئولوژیک مانی وچالش های خارجی حادث شده بر امپراطوری نوبنیان ساسانی ازجمله حفظ تمامیت ارضی قلمرو امپراطوری و پیوستگی ملل گوناگون با ادیان خاص خود و البته نامتجانس باحکومت ساسانی ،وازسوی دیگرگسترش و نفوذ دو رقیب قدرتمند ساسانی درجوارمرزهای شرقی و غربی (بوداومسیحیت)که هردومتکی بردین وفرهنگی ویژه خود بودند سبب شدند تاسیاست به سمت متمرکزشدن ودین به سوی رسمیت یافتن درساختارسیاست پیش رود. برای پاسخ به دغدغه اصلی این پژوهش ازروش تاریخی بهره برده شده است.یافته های پژوهش مبین تاییدفرض اصلی پژوهش مبنی برتاثیرچالش های عمده داخلی وچالش های خارجی برتمرکزیافتن قدرت وسیاست وهمچنین رسمیت یافتن دین درسیاست گردیدند.

کلیدواژه ها

تمرکزدین، ،سیاست،فره ایزدی،تمرکزقدرت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.