بررسی علل به وجود آمدن احساس حقارت در شخصیت های کتاب های کنسرو غول و یوناتارای گم شده

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ادبیات کودک، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCLS-10-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی ژیان جهانی

دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)

مه دخت پورخالقی چترودی

گروه زبان و ادبیات فارسی

حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف

گروه روان شناسی

چکیده

چکیده روان شناسی و کاربرد آن در زندگی امروزه دارای اهمیت بسیاری است. این علم از دیرباز با سایر علوم از جمله ادبیات ارتباط دوسویه ای داشته است. در این گونه از پژوهش های میان رشته ای، آثار نویسندگان از جنبه های مختلف روان شناسی تحلیل و بررسی می شوند. در این جستار با وام گرفتن از نظریه شخصیت آدلر، روان شناس اتریشی، به علل ایجاد احساس حقارت در شخصیت های دو اثر از مهدی رجبی، نویسنده خوش ذوق و خلاق کودک و نوجوان به نام های کنسرو غول و یوناتارای گم شده، پرداخته ایم. محیط (خانه/ مدرسه) علتی اساسی در ایجاد احساس حقارت در کودک و نوجوان شناخته شده است. در این پژوهش تاثیرات محیط خانه در شکل گیری احساس حقارت در فرد مانند افسردگی والد، داغدیدگی، فقر و نداشتن سرپرست مناسب و تاثیرات محیط مدرسه در شکل گیری احساس حقارت در فرد چون آزار و اذیت فیزیکی، نسبت دادن صفات ناپسند توسط دانش آموزان و سرزنش مربیان، در شخصیت های این دو اثر، بررسی شده است. این پژوهش با رویکرد کیفی تحلیل محتوا بررسی شده و جملات و معانی مستتر در آن نیز بر اساس نظریه شخصیت آدلر از نوع تحلیل قیاسی انجام شده اند. نتایج در این پژوهش نشان داد که نقش و تاثیر محیط مدرسه نسبت به تاثیر محیط خانه در به وجود آمدن احساس حقارت در شخصیت های داستانی رجبی، بیشتر است. با توجه به بررسی نمونه های متن در این دو اثر، علل به وجود آمدن احساس حقارت هم در بخش تاثیر محیط خانه و هم در بخش تاثیر محیط مدرسه در رمان نوجوان کنسرو غول بیشتر از کتاب یوناتارای گم شده مشاهده شد. تاثیر محیط خانه و محیط مدرسه در ایجاد احساس حقارت در توکا، شخصیت اصلی کتاب کنسرو غول نیز نمود بیشتری یافته است.

کلیدواژه ها

آلفرد آدلر, احساس حقارت, کنسرو غول, مهدی رجبی, یوناتارای گم شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.