پیش آگاهی سرمازدگی بهاره باغات سیب با استفاده از مدل WRF

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 36، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-36-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده محبوبه ابن حجازی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی کشاورزی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

حجت اله یزدان پناه

دانشیار اقلیم شناسی گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سعید موحدی

دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

محمدعلی نصراصفهانی

استادیار هواشناسی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

مینا مرادی زاده

استادیار سنجش از دور، گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

سرمازدگی محصولات کشاورزی در فصل بهار، همه ساله زیان های سنگین مالی را به بخش کشاورزی به ویژه در باغات شمال غرب ایران وارد می کند. هدف این مقاله، ارزیابی سیستمی برای پیش آگاهی سرمازدگی با استفاده از شبیه سازی دمای حداقل ۷۲ ساعته به وسیله مدل WRF و تشخیص مراحل فنولوژی سیب از تصاویر لندست است تا با شناخت مراحل فنولوژی محصول و دمای بحرانی در آن مرحله چنانچه دمای حداقل در ۷۲ ساعت آینده به دمای بحرانی برسد پیش آگاهی سرمازدگی صورت گیرد. داده های دمای ۲ متری خروجی مدل WRF برای شبکه محاسباتی داخلی، در ۵۱ ایستگاه سینوپتیک با دمای حداقل مشاهداتی در ایستگاه ها مقایسه شد. مقادیر شاخص NDVI نیز با استفاده از تصاویر لندست ۷ و ۸ سنجنده های ETM+ و OLI در سال های ۲۰۱۶-۲۰۰۷ برای باغ سیب واقع در ایستگاه تحقیقات هواشناسی کشاورزی کهریز ارومیه محاسبه و با زمان مراحل فنولوژی ثبت شده در محل مقایسه شد. نتایج نشان داد که معنی داری همبستگی و مدل رگرسیونی بین متغیر دمای ۲ متری خروجی مدل WRF و متغیر دمای حداقل مشاهداتی در مجموع کل ایستگاه ها برای شبیه سازی ۷۲ ساعته وجود دارد. درنتیجه می توان از مدل WRF در شبیه سازی ۷۲ ساعته دما در منطقه موردمطالعه بهره برد. یافته دیگر این تحقیق نشان داد که در مقایسه با داده های زمینی ثبت شده در منطقه، مقادیر NDVI به دست آمده از تصاویر لندست به خوبی گویای تغییرات مراحل فنولوژی در باغ سیب موردمطالعه است.

کلیدواژه ها

تشخیص مراحل فنولوژیکی, سرمازدگی بهاره, سیستم هشدار سریع, مدلNDVI, WRF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.