مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد گندم تحت سیستم‏های مختلف خاک‏ورزی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_164
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه یوسفی

دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیع

بهنام کامکار

عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

جاوید قرخلو

عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

روح اله فائز

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی موسسه پنبه کشور

چکیده

انتخاب مناسب‏ترین روش‏های خاک‏ورزی به منظور استفاده بهینه از خاک به عنوان مولفه اصلی بقای طبیعت یک راهبرد مدیریتی مهم برای رسیدن به سامانه پایدار تولید است. بدین منظور تاثیر سیستم‏های خاک‏ورزی بر عملکرد گندم در آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی هاشم‏آباد گرگان در سال زراعی 89 – 1388 در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در چهار تکرار و هفت تیمار خاک‏ورزی شامل خاک‏ورزی حفاظتی با کمبینات، بی‏خاک‏ورزی با خطی‏کار بالدان، خاک‏ورزی حفاظتی با چیزل‏پکر، خاک‏ورزی حفاظتی با دستگاه طرح دلتا، خاک‏ورزی سطحی با دیسک سنگین، بی‏برگردان‏ورزی با گاوآهن قلمی و دیسک، خاک‏ورزی مرسوم با گاوآهن برگردان‏دار و دوبار دیسک بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر سیستم‏های مختلف خاک‏ورزی بر عملکرد دانه، وزن دانه در سنبله و شاخص برداشت معنی‏دار بود و بیشترین میانگین عملکرد دانه به ترتیب به خاک‏ورزی سطحی، خاک‏ورزی مرسوم، خاک‏ورزی حفاظتی با کمبینات و چیزل‏پکر با عملکرد 8/3507، 3/3369، 7/3196 و 4/3137 کیلوگرم در هکتار مربوط بود. بیشترین شاخص برداشت مربوط به تیمار بی‏برگردان‏ورزی، خاک‏ورزی سطحی، خاک‏ورزی حفاظتی با طرح دلتا و خاک‏ورزی با کمبینات (به ترتیب 78/42، 22/41، 64/40 و 69/39 درصد) بود. تفاوتی بین تیمارها از نظر عملکرد بیولوژیک وجود نداشت. صفات طول سنبله، تعداد کل سنبلچه، تعداد سنبلچه بارور، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه تحت تاثیر تیمارهای مختلف خاک‏ورزی قرار نگرفت. در مجموع خاک‏ورزی حفاظتی با کمبینات و چیزل‏پکر با داشتن عملکرد یکسان با خاک‏ورزی مرسوم به ازای مصرف کمتر انرژی، تردّد کمتر ادوات و حفظ بهتر خاک می‏تواند گزینه‏های مناسبی برای توسعه تولید و توزیع ادوات مبتنی بر کشاورزی پایدار باشند

کلیدواژه ها

بی‏خاک‏ورزی، چیزل‏پکر، دستگاه طرح دلتا، کمبینات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.