تاثیر سطوح هیدروکربن های نفتی بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو رقم برموداگرس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-6-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سرائیان

Dept. of Hort. Sci., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran

نعمت اله اعتمادی

Dept. of Hort. Sci., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran

مریم حقیقی

Dept. of Hort. Sci., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran

محمدعلی حاج عباسی

Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran

مجید افیونی

Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran

چکیده

هیدروکربن های نفتی یکی از مهم ترین آلاینده های خاک در مناطق نفت خیز می باشند. حضور این ترکیبات در خاک سبب ایجاد انواع تنش ها در گیاهان شده و شرایط را برای رشد گیاهان نامساعد می سازند. بنابراین، جهت ایجاد فضای سبز در مناطق آلوده نیاز به استفاده از گیاهان مقاوم به این تنش ها می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر حضور مواد نفتی در خاک به نسبت های صفر، ۱/۲، ۸۷/۳ و ۲۵/۱۲ درصد وزنی (هیدروکربن های نفتی: خاک) بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک دو گونه بومی و غیر بومی برموداگرس می باشد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، انجام شد. نتایج نشان داد که حضور ۱/۲ درصد وزنی هیدروکربن های نفتی در خاک سبب کاهش معنی دار ۳/۳ و ۵ درصدی در میزان رنگ و تراکم چمن ها شد. حضور این میزان آلاینده در خاک، رشد برموداگرس بومی و غیربومی را ۱/۳۱ و ۳/۷ درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. افزایش میزان آلاینده های خاک همچنین سبب کاهش معنی دار محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل و افزایش میزان پرولین داخلی گیاهان شد. همچنین، افزایش غلظت آلاینده ها تا میزان ۱/۲ درصد سبب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. ولی حضور مقادیر بیشتری از این مواد در خاک، فعالیت این آنزیم را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. به طور کلی، در انتهای آزمایش هر دو گونه چمن کیفیت ظاهری قابل قبولی داشتند و در نتیجه می توانند جهت کاشت در مناطق آلوده به هیدروکربن-های نفتی توصیه شوند؛ اگرچه وضعیت کیفیت و رشد برموداگرس غیر بومی در خاک های آلوده بهتر از برموداگرس بومی بود.

کلیدواژه ها

Petroleum contaminants, Bermudagrass, Catalase enzyme., برموداگرس, مواد نفتی, رشد, کلروفیل, پرولین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.