شروط غیرمنصفانه در حقوق ایران با توجه به ماده « ۴۶» قانون تجارت الکترونیکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
  • کد COI اختصاصی: ENSCONF05_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه ابراهیمیان پیربازاری

کارشناس ارشد حقوق مالی اقتصادی، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، ایران

چکیده

در «حقوق اروپا» و «کامن لا» بر مبنای حمایت از مصرف کننده، با شروط غیرمنصفانه قراردادی از طریق قوانین خاصمبارزه می شود. در حقوق داخلی خلا چنین مقرراتی کاملا مشهود است. از طرفی طبق قواعد عمومی قرارداد ها و اصولحقوقی این شروط «صحیح» به نظر می رسند. ماده « ۴۶» قانون تجارت الکترونیکی شروط غیرمنصفانه به ضرر مصرف کنندهرا موثر ندانسته است، اما این ماده به دلیل خاص بودن و مبنای حمایتی از مصرف کننده الکترونیکی قابل تسری به سایرموارد نیست و استفاده از خود «انصاف» با هر عنوانی به دلیل نداشتن ضمانت اجرا نیز ممکن نیست. مضافا اصل آزادیقراردادها و حاکمیت اراده طرفین و لزوم قراردادها حکم به صحت این قبیل شروط می دهند، اما دادرسان به هنگام رسیدگیبه دعاوی متعاقب این قراردادها، می توانند راهی منطبق با عدالت بجویند. در این مقاله تلاش می شود تا ضمن معرفی شروطغیرمنصفانه و بررسی وضعیت آن در حقوق داخلی، نگاهی به حقوق اروپایی به ویژه دستورالعمل « EEC/۹۳/۱۳» اتحادیهاروپا نیز داشته باشیم.

کلیدواژه ها

شروط غیرمنصفانه، تجارت الکترونیکی، حقوق داخلی، قراردادهای الکترونیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.