کیفیت آب های زیرزمینی دشت قهاوند از نظر خورندگی و رسوب گذاری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصرالدین پارسافر

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا همدان

علی اصغر میرزایی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا همدان

صفر معروفی

دانشیار دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

خوردگی و رسوب گذاری آب یکی از مشکلات مدیریت کیفی و مدیریت شبکه توزیع آب است، لذا در این راستا از سه شاخص رایزنر، لانژیلر و پورکوریوس بر اساس تعادل شیمیایی بین املاح موجود در آب برای ارزیابی خوردگی و رسوب گذاری منابع آب دشت قهاوند واقع در استان همدان استفاده گردید. در این تحقیق از اطلاعات آنالیز شیمیایی اندازه گیری شده آب در یک دوره پنچ ساله به عنوان متغیرهای اولیه استفاده گردید. داده ها در طی سال های 1384 الی 1388 شامل اندازه گیری و ثبت پارامترهای کیفی هر نمونه، هر سال دو بار از طریق آزمایشات مربوطه بود. نتایچ نشان داد که بر اساس شاخص لانژیلر در 40 درصد از چاه ها عدد لانژیلر 02/0- تا 63/0 بوده که بر اساس محدوده های توصیفی کوین (2000) منابع آب بررسی شده در محدوده توصیفی رسوب گذاری کم تا متوسط به همراه خوردگی کم قرار دارد نتایج نشان داد که براساس شاخص لانژیلر از 20 چاه نمونه برداری، در 6 چاه رسوب گذاری کم، در 11 چاه رسوب گذاری متوسط و در 3 چاه (قشلاق علیا، قزل حصار و احمدآباد) رسوب گذاری زیاد مشاهده گردید. براساس شاخص رایزنر، 55 درصد چاه ها دارای پتانسیل رسوب گذاری کم و خوردگی کم، 30 درصد دارای رسوب گذاری متوسط و 15 درصد از چاه ها دارای رسوب گذاری زیاد می باشند. همچنین بر اساس شاخص پورکوریوس از 20 چاه نمونه برداری شده، 2 چاه (کردخور و احمد آباد اوج تپه) دارای پتانسیل رسوب گذاری و 18 چاه دارای پتانسیل خوردگی بودند. مقایسه میان شاخص ها نشان داد که نتایج به دست آمده از شاخص رایزنر قابل اطمینان تر می باشند.

کلیدواژه ها

رسوب گذاری، خوردگی، شاخص ها، دشت قهاوند، همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.