بررسی فقهی – حقوقی تامین مالی شرکت های نفتی از طریق قراردادهای VPP و پیش فروش محصول در ساختار قرارداد IPC

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه علمی پژوهش های راهبردی بودجه و مالی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FBARJ-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید امیر حسین اعتصامی

نویسنده مسئول: دانشجوی دکتری مدیریت قراردادهای بین الملل نفت و گاز، دانشکده اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران

مهدی صادقی شاهدانی

استاد، گروه انرژی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران

مقصود ایمانی

استادیار، گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران

چکیده

در اجرای پروژه­های بالادستی نفت و گاز، عواید حاصل از قراردادهای نفتی مهم ترین دارایی­ یک شرکت­ اکتشاف و تولید است. به واسطه یک قرارداد نفتی، عموما شرکت اکتشاف و تولید مستحق دریافت نفت و یا گاز طبیعی خواهد شد. یکی از راهکارهای تامین مالی مطلوب و متناسب با شرایط پروژه­های بالادستی نفت و گاز، استفاده از قراردادهای پیش فروش نفت و گاز و یا انتشار اوراق سلف نفتی است. یکی از قراردادهای مرسوم در دنیا پرداخت بر مبنای تولید حجمی (VPP) است. در این تحقیق با روشی توصیفی تحلیلی مشخص گردید که از دیدگاه فقهی و حقوقی قابلیت استفاده از روش VPP وجود ندارد، لیکن شرکت­های پیمانکار و یا شرکت پروژه به عنوان طرف دوم قرارداد و بر مبنای قراردادهای بلندمدت فروش نفت که ملحق به قرارداد IPC است می­توانند نفت و یا گاز طبیعی را جهت تامین مالی خود پیش فروش کنند. پیش فروش نفت و گاز در مرحله اکتشافی و عدم قطعیت تجاری بودن میدان با محدودیت مواجه است.

کلیدواژه ها

پیش فروش نفت و گاز, شرکت های اکتشاف و تولید, انفال, IPC, VPP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.