عرفان صوفی و معماری مقبره در اوایل قرن چهاردهم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر و زیباشناسی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ASO-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رضایتی

دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد رشته «مهندسی معماری»، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران_جنوب، تهران، ایران.

چکیده

ابن بطوطه، جهان گردی ماجراجو در دوم رجب سال ۷۲۵ هجری قمری (۱۳ ژوئن ۱۳۲۵ میلادی)، موطن خود در[شهر] طنجه۴ را ترک نمود و راهی سفری شگرف به درازای ربع قرن شد. سفری که منجر به اشراف تمام و کمال او در حوزه [فرهنگ و تمدن] اسلامی گردید. او برای انجام [فریضه] حج [ابتدا] مسیر شمال آفریقا را در پیش گرفت [و سپس] از فلات ایران عبور کرد، از قسطنطنیه و اردوی زرین۵ [یا خاقانات قپچاق] بازدید کرد، از طریق دریای سرخ به مالدیو، هند، سوماترا، مالابار و حتی سواحل چین عزیمت نمود. در رجعت به خانه، به نوشتن سفرنامه ای مبادرت ورزید که او را در زمره نامدارترین جهان گردان دنیا قرار داد.(۱) شایان ذکر است او در طول این سفر هزینه ای برای اسکان خود پرداخت ننمود. در عوض، در سرای حاکمان و یا مراکز مشهور مذهبی جهان اسلام سکنی می گزید. در این مقاله به بررسی سه [مورد از] «شهرهای کوچک خدا»، خانقاه هایی در اطراف مدفن شیوخ صوفی که ممکن است ابن بطوطه در آن جا سکنی گزیده باشد، پرداخته شده است.(۲) هر سه متعلق به یک دوره تاریخی، اما در قلمروهای جغرافیایی سلسله ایلخانان در ایران، دودمان ممالیک مصر و دوره مرینیان در مراکش قرار داشته و بر زوایای مختلف پدیده ای مشترک، [که همانا] تکریم و ستایش عرفای قرون وسطای اسلامی ست، دلالت داشتند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.