پیش بینی تغییرات یخبندان شهر زابل بر پایه شبیه سازی مدل گردش عمومی جو
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: فصلنامه مخاطرات محیط طبیعی، دوره: 1، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JNEH-1-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 278
نویسندگان
دانشیار اقلیم شناسی دانشگاه سیستان وبلوچستان
دانشیار اقلیم شناسی دانشگاه سیستان وبلوچستان
دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی دانشگاه سیستان وبلوچستان
چکیده
هدف این پژوهش، شبیه سازی پیامدهای تغییر آب و هوا بر پدیده یخبندان در ایستگاه زابل است. برای رسیدن به این منظور، روش مقایسه و انتخاب بهترین مدل برازش داده شده به سری توسط مدل های گردش عمومی جو بکار گرفته شد. نخست دادههای ایستگاه همدید زابل در دوره آماری (۲۰۰۸ - ۱۹۶۶) با مقیاس روزانه فراهم شد، سپس دادههای مدل گردش عمومی جو در دو دوره جداگانه۲۰۰۴ - ۱۹۸۸ و ۲۰۳۹ - ۲۰۱۰ برای تهیه یک سناریوی تغییر اقلیم برای این ایستگاه استفاده گردید. پس از تهیه سناریوی پایه با انتخاب چهار مدل کاربردی از مدل های گردش عمومی جو شامل HADCM۳، BCM۲، HADGEM و NCPCM به ارزیابی این مدل ها با دو روش آماری پرداخته شد. یعنی محاسبه بایاس و خطای مطلق هر مدل و نیز مقایسه میانگین و انحراف معیار برای هر یک از مدل های به کار گرفته شده جهت تولید دادههای روزانه تا سال ۲۰۳۷ گردید. پس از انتخاب بهترین مدل، دادههای مصنوعی برای دوره اقلیمی آینده و نیز ویژگی یخبندانهای زابل برای دوره اقلیمی آینده پیشبینی شد. نتایج پژوهش نشان داد که در دوره اقلیمی آینده مولفههای دمایی نسبت به دوره گذشته افزایش خواهد یافت. افزایش بیشینه دما»برای فصول بهار و پاییز بیش از فصول زمستان و تابستان خواهد بود. «کمینه دما» نیز بیشترین میزان افزایش دما در نیمه سرد سال از آگوست تا فوریه مشاهده می گردد. دامنه یخبندان در دوره اقلیمی مشاهده شده که مدت آن ۶ ماه است و از نوامبر تا آوریل تداوم دارد ،در دوره اقلیمی آینده این مدت به ۵ ماه کاهش پیدا می کند و دامنه آن از نوامبر تا مارس می باشد. نتایج تحلیل انواع یخبندان نشان داد که در هر سه نوع یخبندان، سری ها نا ایستا می باشند. در یخبندانهای ضعیف جهت روند آن افزایشی و در یخبندانهای متوسط و شدید جهت روند کاهش می باشد. افزایش تعداد یخبندانهای ضعیف و کاهش نوع متوسط و شدید برای ایستگاه زابل بیانگر حساسیت یخبندان نسبت به پدیده گرمایش جهانی می باشد.کلیدواژه ها
شبیه سازی, یخبندان, مدل گردش عمومی جو (GCM), زابلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.