چالش‎های آینده تربیت جنسی در داستان‎های ترجمه‎ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آینده پژوهی انقلاب اسلامی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FSIR-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود سعیدی رضوانی

نویسنده مسئول: دانشیار، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، مدیر گروه پژوهشی تعلیم‎وتربیت اسلامی، پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

فاطمه غلامی

کارشناس ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علیرضا رسولی

کارشناس ارشد فیریک هسته‎ای، پژوهشگر تربیت‎جنسی و منتقد ادبیات داستانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

با توجه‎به‎ اهمیت ویژه آینده تربیت‎ جنسی کودک‎ و نوجوان و هم چنین تاثیرپذیری قابل‎توجه مخاطب از کتاب‎های داستان، آسیب‎شناسی تربیت‎جنسی کتاب‎های داستان ترجمهای طنز، مدنظر قرار گرفت. پژوهش حاضر، با رویکرد آیندهپژوهی هنجاری و به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع هدایت‎شده انجام گرفت. جامعه آماری نیز، کتاب‎های داستان ترجمه شده توسط انتشارات هوپا مشخص گردید و هفت جلد از مجموعه داستان های «قصه‎های با پدر و مادر و تام‎گیتس» که در سال ۱۳۹۸ به چاپ رسیده‎اند، به صورت هدف مند انتخاب شدند. معیار توصیف در تحلیل کتاب‎های منتخب، براساس مولفه‎های تربیت‎جنسی استخراج‎شده در گزارش سعیدی رضوانی (۱۳۹۶) با عنوان «تدوین راهنمای برنامه درسی تربیت‎جنسی دوره ابتدایی» درنظر گرفته شد. واحد زمینه، پاراگراف و واحد ثبت نیز، مضمون هر پاراگراف (متن ها یا تصاویر نشان‎دهنده آسیب در یکی از زیرمولفه‎های تربیت ‎جنسی) لحاظ گردید. درمجموع ۱۹۹۷ صفحه مورد بررسی قرار گرفت و از تجزیه‎وتحلیل داده‎ها، ۲۵ زیرطبقه کشف گردید که در چهار طبقه با عناوین «والدین بی‎ارزش»، «هبوط بزرگترها»، «هنجارشکنی جنسی» و «روحیه اباحی‎گری» طبقه‎بندی شد. یافته‎ها حاکی از آن است که مخاطبان کودک‎ و نوجوان، با مطالعه این کتاب های داستان، آموزه هایی در خلاف جهت تربیت‎جنسی اسلامی فرامی‎گیرند و این آموزهها، چالش‎های متعددی را در آینده آن‎ها به‎همراه خواهد داشت. درصورت عدم‎آینده‎نگری و ادامه روند فعلی، انتظار می‎رود آینده رفتار جنسی نسل آینده‎ساز، بیش از پیش به مخاطره افتد.

کلیدواژه ها

تربیت جنسی, آینده مطلوب, تحلیل محتوا, داستان ترجمهای, کودک ‎و نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.