اثربخشی زوج درمانی به شیوه شفقت درمانی بر افسردگی، کیفیت زندگی زناشویی و خوش بینی در بیماران قلبی عروقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 9، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-9-6_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس شجاعی کلاته بالی

Department of Psychology, Bojnourd Branch, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran

علی اکبر ثمری

Department of Psychology, Kashmar Branch, Islamic Azad University, Kashmar, Iran

مهدی اکبرزاده

Department of Counseling, Neishabour Branch, Islamic Azad University, Neishabour, Iran

چکیده

مقدمه: بیماران قلبی عروقی با مشکلات فراوانی در زمینه سلامت و زندگی زناشویی مواجه هستند و در این زمینه روش زوج درمانی به شیوه شفقت درمانی می تواند موثر واقع شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی به شیوه شفقت درمانی بر افسردگی، کیفیت زندگی زناشویی و خوش بینی در بیماران قلبی عروقی انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران قلبی عرقی مراجعه کننده به بیمارستان قلب وعروق جوادالائمه شهر مشهد در نیمه اول سال ۱۴۰۰ بودند که از میان آنان ۳۰ زوج پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) تحت زوج درمانی به شیوه شفقت درمانی قرار گرفت و در این دوران گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با پرسشنامه های افسردگی (بک و کلارک، ۱۹۸۸)، کیفیت زندگی زناشویی (ژانگ و همکاران، ۲۰۱۳) و خوش بینی (شیئر و همکاران، ۱۹۹۴) گردآوری و با آزمون های کای دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-۱۹ تحلیل شدند. یافته ها: یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر تحصیلات، جنسیت، سن و مدت ابتلاء به بیماری های قلبی عروقی تفاوت معنی داری نداشتند (۰۵/۰< P). قبل از مداخله بین میانگین نمرات افسردگی، کیفیت زندگی زناشویی و خوش بینی گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت (۰۵/۰< P)، اما بعد از مداخله بین میانگین نمرات هر سه متغیر تفاوت معنی داری دیده شد (۰۵/۰> P). روش زوج درمانی به شیوه شفقت درمانی باعث کاهش افسردگی (۴۴/۱۵۱F=) و افزایش کیفیت زندگی زناشویی (۴۸/۱۳۹F=) و خوش بینی (۵۳/۳۸۱F=) در بیماران قلبی عروقی شد (۰۰۱/۰> P). نتیجه گیری: نتایج این پژوهش حاکی از اثربخشی زوج درمانی به شیوه شفقت درمانی بر کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی زناشویی و خوش بینی در بیماران قلبی عروقی بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش مذکور برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت و زندگی زناشویی در بیماران قلبی عروقی استفاده نمایند.

کلیدواژه ها

Cardiovascular patients, Compassion therapy, Couple therapy, Depression, Marital life quality, Optimism., افسردگی, بیماران قلبی عروقی, خوش بینی, زوج درمانی, شفقت درمانی, کیفیت زندگی زناشویی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.