مقایسه شاخص های جوانه زنی، صفات مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور و گیاهچه های گوار و نخود تحت کاربرد سطوح مختلف نانوذرات روی و آهن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-8-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حمیدرضا رمضانی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی سرایان، دانشگاه بیرجند

مهدی اله رسانی

کارشناس ارشد اگرواکولوژی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

چکیده

به­منظور بررسی اثر نانوذرات و غلظت­های مختلف آن­ها بر مراحل جوانه­زنی، رشد و نمو گیاهان زراعی، آزمایش­هایی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بر بذور گوار و نخود در کشت پتری­دیش و گلدانی صورت گرفت. در کشت پتری­دیش، اثر غلظت­های مختلف نانوذرات روی و آهن (شاهد، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی­گرم بر لیتر) بر شاخص­های جوانه­زنی بذر و در کشت گلدانی اثرات غلظت­های مذکور نانوذرات روی و آهن بر صفات رشدی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهچه­های گوار و نخود بررسی شدند. نتایج آزمایش پتری­دیش نشان داد که بیش­ترین درصد جوانه­زنی، مقاومت ریشه­چه و کم­ترین زمان رسیده به ۵۰ درصد جوانه­زنی تحت برهمکنش نخود × نانوذره آهن×۳۰۰ میلی­گرم بر لیتر حاصل شد. همچنین، بیش­ترین سرعت جوانه­زنی برای بذور گوار و نخود تحت غلظت ۳۰۰ میلی­گرم بر لیتر نانوذره آهن حاصل شد. نتایج آزمایش گلخانه­ای نیز نشان داد که بیش­ترین طول ساقه، وزن خشک اندام­های هوایی و ریشه برای گیاه گوار تحت غلظت ۳۰۰ میلی­گرم بر لیتر نانوذره روی به دست آمد. همچنین، محتوای کلروفیل a، کلروفیل کل و پروتئین برگ تحت کاربرد ۳۰۰ میلی­گرم بر لیتر نانوذره روی افزایش یافت. از طرفی، میزان کلروفیل b و کاروتنوئید­ها تحت غلظت ۳۰۰ میلی­گرم بر لیتر نانوذره آهن بیش­تر شد. به­طور کلی، نتیجه­گیری می­شود که نانوذرات روی و آهن در محدوده غلظت­های ۳۰۰-۱۰۰ میلی­گرم بر لیتر دارای اثرات مثبتی بر شاخص­های جوانه­زنی، رشدی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور و گیاهچه­های گوار و نخود می­باشند.

کلیدواژه ها

پروتئین برگ, جوانه زنی بذر, رنگیزه های گیاهی, گوار, نانوتکنولوژی, نخود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.