بررسی اثرات انتخاب شتابنگاشت و شکل طیف زمین لرزه بر ظرفیت فروریزش سازه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 8، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-8-49_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین بیاری

دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

ناصر شابختی

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

اسماعیل ایزدی زمان آبادی

دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین چالش ها در ارزیابی و برآورد ظرفیت فروریزش سازه ها، انتخاب و مقیاس نمودن مجموعه رکوردهای زمین لرزه می-باشد. در این تحقیق یک مجموعه کلی شامل ۴۴ شتابنگاشت برای محاسبه ظرفیت فروریزش سازه در نظر گرفته شده است، سپس برای لحاظ کردن اثر انتخاب شتابنگاشت بر ظرفیت فروریزش سازه از روش میزان تطابق طیف پاسخ هر زلزله با طیف میانگین شرطی در سطح خطر مورد نظر استفاده شده است و شتابنگاشت های مناسب با هر سطح خطر انتخاب شده است. برای لحاظ کردن اثر شکل طیف بر ظرفیت فروریزش، از ضریب شکل طیف یا اپسیلون به دو روش استفاده شده است. بدین صورت که در روش اول برای مجموعه کلی از زمین لرزه های انتخاب شده، ظرفیت فروریزش سازه برای سطح خطر مورد نظر با استفاده از اپسیلون اصلاح شده است و در روش دوم از روش ساده سازی شده که توسط هسلتون و همکاران پیشنهاد شده است، جهت لحاظ کردن اثر اپسیلون و اصلاح ظرفیت فروریزش سازه در سطح خطر مورد نظر استفاده شده است. نتایج ظرفیت فروریزش اصلاح شده در سطح خطر مورد نظر حاصل از سه روش ۱) انتخاب شتابنگاشت، ۲) استفاده از مجموعه کلی زمین لرزه با لحاظ کردن اپسیلون و ۳) روش ساده سازی شده نشان می دهند که نسبت ظرفیت فروریزش اصلاح شده با لحاظ کردن اثر انتخاب شتابنگاشت و اثر اپسیلون، به ظرفیت فروریزش بدون لحاظ کردن اثر انتخاب شتابنگاشت و اثر اپسیلون، در سطح خطر ۲ درصد در ۵۰ سال، برای ۳ روش ذکر شده به ترتیب برابر ۲۱۶/۱ ، ۱۷۴/۱ و ۱۹۷/۱ است، که هر سه روش دارای براوردی تقریبا مشابه می باشند.

کلیدواژه ها

انتخاب شتابنگاشت, شکل طیف زمین لرزه, طیف میانگین شرطی, ضریب شکل طیف, ظرفیت فروریزش سازه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.