ویژگی های برجسته سفارش اخلاق در فرهنگ اساطیری شاهنامه فردوسی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات،فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF10_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعدالله رحیمی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

کبری رحیمی

دانشجوی دکتری مطالعات زنان، علوم و تحقیقات تهران

چکیده

علم اخلاق، معرفت فضایل و کسب فضیلت است، تا نفس بدان آراسته شود و با شناخت رذایل، جنبه های پاکیزگی بهینه شود اخلاق به طور عام بر همه افعال انسان، خواه پسندیده و خواه ناپسندیده اطلاق می شود اخلاق بر محور انسان و مکتب انسانیت، سوای نژاد، رنگ و قوم گرایی و ملیت خواهی دور می زند، و کرامت آدمی را در استعداد و ویژگی اخلاق نیکو و گزینش نیکی پیش می برد . این دانایی است که با آدمی، ویژگی شایستگی، امانت داری، معرفت خدایی و خلیفه خدا در زمین را می بخشد برای تحقق اهداف متعالی در زندگی اجتماعی، وجود آیین ها و اصول اخلاقی لازم است، که از آن به حکمت عملی تعبیر می شود و در معنی گسترده هم اخلاق فردی، فطری و ام اخلاق وضعی و اجتماعی را در بر می گیرد شاخصه مهم در شاهنامه هم زنده کردن و زنده نگاه داشتن زبان فارسی و نیز ، سرگذشت شاهان و پهلوانان ایران باستان در سرایش داستان های میهنی است، و هم وجه مضامین اخلاقی آن ها را نیز ، مهم جلوه گر می سازد. شاهنامه سرگذشت داستان های اساطیری و حماسی کامل مردمانی است که دارای ارزش و توصیف پهلوانی ها و عقاید و آرای اخلاقی، آداب و رسوم و مظاهر فرهنگ و تمدن بزرگ ملت خویش بوده اند، می باشد. حکیم فرزانه توس، نکته های اخلاقی را در داستان ها و گاه در مقدمه داستان ها از زبان خود و یا از زبان راویان برای شاهان و پهلوانان بیان کرده است شاهنامه، علاوه بر محسنات و فواید بی شمار ادبی و تاریخی، بر بخش زیادی از آداب و رسوم کهن، و بسیاری از مطالب آموزنده و عبرت آموز اخلاقی و اجتماعی، مذهبی و دیگر مباحث انسانی، آگاهی دارد؛ بدین جهت این کتاب ورجاوند را می توان آیینه عبرت و گنجینه پند و حکمت دانست.

کلیدواژه ها

فردوسی، شاهنامه، اخلاق، فرهنگ، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.