بررسی نقش واسطه ای سواد اطلاعاتی در رابطه بین سبک مدیریت مدیران آموزشی و مدیریت زمان
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای نوین حسابداری، مدیریت و علوم انسانی در هزاره سوم
- کد COI اختصاصی: MANACC08_070
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 360
نویسندگان
فارغ التحصیل رشته مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تایباد،گروه علوم تربیتی ، تایباد ،ایران
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تایباد ، گروه علوم تربیتی ، تایباد ، ایران
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطهای سواد اطلاعاتی در رابطه بین سبک مدیریت مدیران آموزشی و مدیریت زمان است. پژوهش کاربردی حاضر ماهیت کمی داشته و به روش همبستگی صورت پذیرفته است. کلیه مدیران مرد و زن مدارس ابتدایی ومتوسطه شهرستان تایباد در سالتحصیلی ۱۳۹۹ - ۱۴۰۰ به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته (N=۱۹۰) شدند، که از این تعداد ۱۲۷ ۶۵) زن و ۶۲ مرد) نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های سبک مدیریت سالزمن و اندرکولک (۱۹۸۲) ، مدیریت زمان کوئین (۱۹۹۰) و سواد اطلاعاتی دوارپناه و سیامک (۱۳۸۸) به عنوان ابزار تحقیق بکار گرفته شد. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و مدلیابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS۲۲ و Smart PLS۳ تحلیل شدند. ماتریس همبستگی نشان داد که بین متغیرهای پژوهش رابطه معنی دار وجوددارد. نتایج حاصل از مدل برازش شده نیز نشان داد که سواد اطلاعاتی در رابطه بین سبک مدیریت مدیران و مدیریت زمان نقش میانجی را دارد و ۳۹ درصد از اثر کل سبک مدیریت مدیران بر مدیریت زمان به صورت غیرمستقیم توسط متغیر میانجی سواد اطلاعاتی تبیین میشود. بنابراین سبک مدیریت مدیران با نقش واسطه ای سواد اطلاعاتی تاثیر به سزایی در راستای ارتقا مدیریت زمان دارد.کلیدواژه ها
سبک مدیریت، مدیریت زمان ، سواد اطلاعاتیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.