پایش خشکسالی در کشت های غیرآبی با استفاده از تکنیک سنجش از دور
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 2، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JWIM-2-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 319
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی
استادیار، گروه مهندسی آب ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت - ایران
استاد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی - ایران
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی - ایران
چکیده
پوشش گیاهی در هر منطقه نقشی کلیدی در مدل سازی تغییرات و یا حفظ اکوسیستم دارد. شاخصه های خشکسالی هواشناسی که مستقیما از روی داده های هواشناسی نظیر بارندگی محاسبه می شوند، در صورت فقدان داده های مذکور، در پایش خشکسالی مفید واقع نخواهند شد، لذا تکنیک سنجش از دور می تواند ابزاری مفید در پایش خشکسالی به شمار رود. در این تحقیق با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنجنده مودیس روند تغییرات شاخص نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) در ماه های نوامبر تا می سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ در کشت مرتع و اراضی دیم حوضه آبریز نیشابور بررسی شد. به منظور پایش دقیق تر خشکسالی، شاخص بارش استاندارد (SPI) و شاخص وضعیت پوشش گیاهی (VCI) محاسبه و کلاس خشکسالی براساس هر دو شاخص مذکور تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین ضرایب همبستگی میان شاخص NDVI و مقادیر بارندگی برای بارش های با تاخیر زمانی شش ماهه به دست آمده، گرچه بیشترین افزایش ضریب همبستگی برای گذر از باران یک ماهه به دو ماهه دیده شد (افزایش از ۰۶۸/۰ به ۵۴۷/۰). کمترین و بیشترین ضرایب همبستگی مذکور در طی این ۱۰ سال به ترتیب صفر و ۷۳/۰ در اراضی مرتع و صفر و ۷۱/۰ در اراضی دیم به دست آمد. مقایسه نتایج دو شاخص SPI و VCI در کلاس بندی خشکسالی نشان داد که شاخص SPI نمی تواند به صورت تمام و کمال بیان گر وضعیت خشکسالی کشاورزی باشد. کمترین و بیشترین ضرایب همبستگی میان شاخص VCI و SPI در بازه های زمانی یک، سه، شش، نه و ۱۲ ماهه به ترتیب (۰-۲۳/۰)، (۰۴/۰-۸/۰)، (۰۰۱/۰-۶۶/۰)، (۰-۵۷/۰) و (۱۵/۰-۸۳/۰) به دست آمده اند. بررسی ضرایب همبستگی میان شاخص VCI و SPI نشان داد که کمترین ضرایب همبستگی (۰۰۱/۰) برای SPI در بازه زمانی یک ماهه به وقوع پیوسته است.کلیدواژه ها
بارش استاندارد, تصاویر ماهواره ای, خشکسالی کشاورزی, شاخصه های خشکسالی, نیشابوراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.