بررسی بازده آبیاری سیستم های آبیاری بارانی در منطقه خرم آباد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-4-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب میخک بیرانوند

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده مهندسی علوم آب، ایران

سعید برومند نسب

استاد دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

زهرا ایزد پناه

استادیار دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

عباس ملکی

استادیار دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه لرستان، ایران

چکیده

موضوع بهره وری و بازده آبیاری، کانون توجه بیشترین موضوعات مرتبط با آب است. استفاده از سیستم های آبیاری بارانی، علاوه بر آسان تر کردن آبیاری و خودکار کردن آن، روشی است برای بهبود یکنواختی و بازده کاربرد آب که در نهایت سبب صرفه جویی در مصرف آب و افزایش تولید محصول خواهد شد. در این تحقیق چهار سیستم آبیاری بارانی (کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک) در شهرستان خرم آباد به عنوان نمونه انتخاب و ارزیابی شد. مقادیر بازده کاربرد، بازده ترکیبی، بازده پتانسیل کاربرد، بازده واقعی کاربرد آب و کفایت آبیاری در سیستم های کلاسیک ثابت به ترتیب ۸۲/۵۶، ۸۶/۵۹، ۲۱/۴۷، ۷۱/۴۵ و ۶۴/۸۱ درصد محاسبه شد. متوسط تلفات پاششی و نفوذ عمقی به ترتیب در سیستم های کلاسیک ثابت ۲/۱۳ و ۰۹/۳۰ درصد به دست آمد. پارامترهای محاسبه شده کمتر از حد انتظار بود. همه سیستم ها دارای بازده کاربرد و ترکیبی اندک بودند. زیاد بودن تلفات، سبب کاهش بازده کاربرد و بازده ترکیبی شد. در یک سیستم، آبیاری کامل صورت گرفت و در بقیه مزارع به علت وقوع پدیده کم­آبیاری، بازده واقعی و بازده پتانسیل کاربرد برابر شد.

کلیدواژه ها

بازده پتانسیل کاربرد, بازده ترکیبی, بازده کاربرد, بازده واقعی کاربرد, کفایت آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.