برآورد وراثت پذیری محتوای روغن و پروتئین دانه در لاین های کنجد (Sesamum indicum L.) در رژیم های مختلف آبیاری و تلقیح با گونه های قارچ میکوریزا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی کاربردی، دوره: 34، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAB-34-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل قلی نژاد

گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

رضا درویش زاده

استاد گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

عباس ابهری

استادیار گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و وراثت پذیری محتوای روغن و پروتئین دانه در لاین های کنجد تحت رژیم های مختلف آبی و قارچ های میکوریزا، تعداد ۸ لاین کنجد در سه آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل- اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه ساعتلوی ارومیه در سال زراعی ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ مورد بررسی قرار گرفتند. کرت های اصلی شامل ترکیب عامل A یعنی سه سطح مختلف آبیاری و عامل B یعنی سه سطح تلقیح با قارچ میکوریزا Glomus mosseae، تلقیح با قارچ میکوریزا Glomus intraradices و عدم تلقیح بودند. کرت های فرعی در برگیرنده عامل C شامل لاین های کنجد بود. صفات مورد مطالعه شامل درصد و عملکرد روغن، درصد و عملکرد پروتئین، درصد نیتروژن و شاخص کلروفیل بود. در شرایط آبیاری مطلوب، بیشترین وراثت پذیری برای صفت درصد پروتئین (۸۸/۰) و شاخص کلروفیل (۷۹/۰) در شرایط تلقیح با قارچ گلوموس موسه آ مشاهده شد. در شرایط تنش خشکی ملایم، بیشترین وراثت پذیری برای شاخص کلروفیل (۷۰/۰) و درصد پروتئین دانه (۶۳/۰) در شرایط تلقیح با قارچ گلوموس موسه آ مشاهده شد. در نه محیط مختلف آزمایش، بیشترین میزان واریانس ژنتیکی در صفات شاخص کلروفیل، عملکرد روغن و عملکرد پروتئین دانه مشاهده شد. در هر سه شرایط مختلف آبیاری، بیشترین میزان تغییرات فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی در صفات شاخص کلروفیل و عملکرد پروتئین دانه مشاهده شد. بنابراین با انتخاب صفات شاخص کلروفیل و درصد پروتئین دانه می توان در برنامه های به نژادی عملکرد روغن و عملکرد پروتئین دانه را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

اجزای واریانس , توارث پذیری , درصد نیتروژن , شاخص کلروفیل , لاین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.