راهبردهای مقابله با خطرات حاصل از عوامل تهدید کننده سلامت در محصولات کشاورزی راهبردی وارداتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پدافند غیر عامل، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SAPD-12-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد اسدیان

گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه زابل، ایران

مجتبی سعادتی

استاد گروه زیست شناسی دانشگاه جامع امام حسین (ع)

مهدی گودرزی

گروه بیولوژی سازمان پدافند غیر عامل

چکیده

کشاورزی یکی از بخش­های فعال اقتصادی در هر کشوری محسوب می­شود که نقش اساسی در بهبود امنیت غذایی با توجه به افزایش روزافزون جمعیت جهان ایفا می­کند. جهت رسیدن به امنیت غذایی مطلوب در کشور تنها کشت محصولات غذایی در محدوده مرزهای ملی کفایت نمی­کند و نیاز به واردات نیز احساس می­شود. علاوه بر تامین مواد غذایی به میزان نیاز کشور، ضروری است تا مواد غذایی و نهاده­های کشاورزی وارداتی پیش از رسیدن به دست مصرف کننده از جنبه­های مختلف (نظیر آلودگی به پاتوژن­ها، تراریختگی، باقی­مانده علف­کش­ها، باقی مانده آفت­کش­ها و فلزات سنگین و به طور کلی تهدیدات آگروتروریسم و بیوتروریسم) مورد ارزیابی قرار بگیرند تا کشور و مردم از تهدیدات ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده مصون بمانند. تعیین راهبردهای مناسب در این امر بسیار یاری رسان می­باشد. پس در این مطالعه ابتدا با توزیع پرسشنامه در بین متخصصین و خبرگان بخش­های کشاورزی و سلامت، تهدیدات مرتبط با هر عامل خطرساز بررسی و ابزار و فناوری­های مناسب جهت مقابله با خطرات حاصل از عوامل تهدید­کننده سلامت در محصولات کشاورزی وارداتی معرفی شد. همچنین نقاط قوت، ضعف، فرصت­ها و تهدیدات مرتبط با چرخه واردات محصولات راهبردی کشاورزی با مراجعه به سازمان­های مربوطه مشخص شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از ماتریس SWOT صورت گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که انعقاد قرارداد حقوقی مناسب، ارزیابی تاییدیه سلامت محصولات وارداتی و تجهیز آزمایشگاه گمرک به فناوری­های نظیر PCR و کروماتوگرافی از جمله ابزارهای مناسب جهت مقابله با خطرات حاصل از عوامل تهدید­کننده سلامت انسان و دام در محصولات کشاورزی و غذایی وارداتی می­باشند. در نهایت راهبردهای ضروری جهت مقابله با تهدیدات حاصل از عوامل خطرساز نیز تعیین شد.

کلیدواژه ها

عوامل تهدیدکننده سلامت, محصولات کشاورزی راهبردی, راهبرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.