شبیه سازی اثر بلند مدت آبیاری نواری سطحی و زیرسطحی بر توزیع نمک با مدل HYDRUS-۲D

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-12-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید تقی حسینی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

هادی رمضانی

دانشیار گروه علوم ومهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

عباس کاویانی

دانشیار گروه علوم ومهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

بیژن نظری

دانشیار گروه علوم ومهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

مسعود سلطانی

استادیار گروه علوم ومهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

چکیده

بررسی های بلند مدت کاربرد سامانه های آبیاری علاوه بر زمانبر بودن، هزینه های زیادی را بر محقق تحمیل میکند، از این رو استفاده از مدلهای عددی میتواند کمک موثری در چنین پژوهشهایی داشته باشد. در این تحقیق هدف اصلی شبیه سازی اثر بلند مدت استفاده از آبیاری نواری تیپ پلاک دار سطحی و زیرسطحی بر تجمع نمک در پروفیل خاک در مزرعه ذرت، با استفاده از مدل HYDRUS-۲D بود. ابتدا با استفاده از داده های رطوبت حجمی و هدایت الکتریکی اندازه گیری شده، نسبت به واسنجی و اعتبارسنجی مدل اقدام و سپس شبیهسازی بلند مدت سامانه آبیاری تیپ انجام شد. برای ارزیابی از شاخص های آماری جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و جذر میانگین مربعات خطای نرمال شده (NRMSE) استفاده شد. نتایج شبیه سازی ده ساله برای آبیاری سطحی نشان داد هدایت الکتریکی لایه های خاک به طور میانگین از مقدار یک به نه دسیزیمنس بر متر افزایش یافته است. همچنین، EC لایه های خاک برای سیستم زیرسطحی در مدت پنج سال به طور میانگین از ۷۳/۰ به ۵/۵ دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. به دلیل فقدان آبشویی موثر در هر دو سیستم تجمع شوری در سطح خاک بیشتر بوده و با افزایش عمق، مقدار شوری خاک کاهش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده برای هر دو روش آبیاری، آبشویی موثر خارج از فصل لازم بوده و پیشنهاد میگردد برای حفظ بیلان نمک در خاک و پایداری کشاورزی در منطقه، نمکهای تجمعیافته در خاک از محیط ریشه خارج گردد.

کلیدواژه ها

انتقال املاح, حرکت آب, ذرت, مدلسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.