خودگزارشی مشکلات رفتاری هیجانی در نوجوانان قربانی مین و مهمات عمل نکرده

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-16-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول موسوی

Janbazan Medical and Engineering Research Center (JMERC), Tehran, Iran

مریم نشاط

Islamic azad university, Garmsar Branch, Garmsar, Iran

مهدی معصومی

Islamic azad university, Garmsar Branch, Garmsar, Iran

علیرضا پیرخائفی

Islamic azad university, Garmsar Branch, Garmsar, Iran

محمد علی همتی

Islamic azad university, Garmsar Branch, Garmsar, Iran

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه وضعیت خود گزارشی مشکلات رفتاری-هیجانی نوجوانان قربانی مین و مهمات عمل نکرده ثبت شده در پنج استان مرزی ایران انجام شده است. مواد و روش کار: روش پژوهش از نوع مقطعی بود. در این پژوهش از پرسشنامه خودگزارشی سلامت روان کودکان و نوجوانان آخنباخ Youth Self Report test of Achenbach (YSR) که یکی از ابزاهای غربالگری روانشناسی برای ارزیابی مشکلات رفتاری- هیجانی کودکان و نوجوانان است، استفاده شد. روش نمونه گیری در این تحقیق سرشماری کامل بود و حجم نمونه ۶۸ نفر یعنی کلیه نوجوانان قربانی مین و مهمات عمل نکرده در کشور در نظر گرفته شد، میزان مشارکت ۶۳/۲ % (۴۳ نفر) بود ). عوامل زمینه ای موثر بر روی نمره کلی آخباخ در کودکان و نوجوانان آسیب دیده از مین و مهمات عمل نکرده با استفاده از انالیز رگرسیون انجام شد. یافته ها: تعداد شرکت کنندگان شامل ۳۵ پسر و ۸ دختر بودند. میانگین سن کل نمونه ها ۱۶/۱۸ (انحراف معیار۲/۳۰)، در دختران ۵۱۵ (انحراف معیار۲/۸۲) و پسران ۱۶/۲۵ (انحراف معیار۲/۱۸) بود. میانگین درصد جانبازی ۴۲/۶۷ (با انحراف معیار۱۶/۹۵)، طیف آن بین ۷۰-۲۰ درصد بود. عملکرد تحصیلی اکثر نوجوانان مورد مطالعه در حد متوسط بود. بین وضعیت تحصیلی دختران و پسران قربانی مین و مهمات عمل نکرده تفاوت معناداری وجود نداشت. بالاترین میانگین نمره پرسشنامه خودگزارشی مشکلات رفتاری-هیجانی در کل نمونه ها مربوط به اضطراب/افسردگی و رفتار پرخاشگرانه داشت. میانگین نمره کلی آخنباخ در دختران بالاتر از پسرانبود. میزان جانبازی(درصد جانبازی) با نمره کلی اخنباخ و اختلال درونی سازی ارتباط معنی داشت. میانگین گویه های اضطراب/افسردگی، مشکلات تفکر و مشکلات توجه در دختران از پسران قربانی مین و مهمات عمل نکرده به طور معناداری بیشتر بود. سن، میزان تحصیلات و تعداد افراد خانوار مهترین عوامل زمینه ای موثر بر روی نمره کلی آخباخ در کودکان و نوجوانان آسیب دیده از مین و مهمات عمل نکرده بودند. بحث و نتیجه گیری: آسیب با مین و مهمات عمل نکرده بر روی باز خورد فردی روانشناختی نوجوانان با مشکلات اضطراب/افسردگی، مشکلات توجه و تمرکز بیشتری همراه است.  

کلیدواژه ها

Psychological status, YSR, landmine, unexploded ordnances, teenager, وضعیت روانشناختی, سلامت روان, نوجوانان قربانی, مین و مهمات عمل نکرده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.