تاثیر لایه ی ماسه ای مسلح و غیرمسلح با و بدون ستون های ماسه ای بر رفتار ظرفیت باربری-نشست رس نرم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEG-15-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمودرضا عبدی

K.N. Toosi University of Technology

مهدی صفدری سه گنبد

K.N. Toosi University of Technology

هوشمند تیرانداز

K.N. Toosi University of Technology

چکیده

ستون های ماسه ای/سنگی به دلیل اجرای ساده و کم هزینه بودن دارای کاربردهای متنوع در مهندس ژئوتکنیک می باشند. این روش باعث مسلح نمودن خاک به منظور افزایش ظرفیت باربری، کنترل نرخ نشست، کاهش نشست های نامتقارن و کل، پایداری سطوح شیبدار و مقاومت در برابر روانگرایی می شود. خاک های رسی نرم که در زمره خاک های مشکل ساز قرار می گیرند از ظرفیت باربری کم و پتانسل نشست بالایی برخوردار بوده و از این رو نیاز به بهسازی دارند. در مقاله حاضر تاثیر لایه ی سطحی ماسه ای به صورت مسلح و غیرمسلح همراه با و بدون تک و گروه ستون های ماسه ای بر رفتار ظرفیت باربری-نشست رس نرم بررسی شده است. بدین منظور رفتار نمونه های رس نرم، رس + لایه ی سطحی ماسه ای مسلح و غیرمسلح، رس + تک/گروه ستون های ماسه ای و رس + لایه ی سطحی ماسه ی مسلح/غیرمسلح + تک / گروه ستون های ماسه ای بررسی و نتایج در مقاله حاضر ارائه گردیده است. از ژئوگرید به عنوان عامل تسلیح لایه ی ماسه ای، از دستگاه سی. بی. آر. به منظور سیستم بارگذاری و از صفحه فلزی به قطر ۵ سانتیمتر به عنوان سطح بارگذاری در آزمایش ها استفاده شده است. نتایج آزمایشات نشان می دهد که بکارگیری لایه ی سطحی ماسه ی غیرمسلح و مسلح شده با یک لایه ی ژئوگرید در نسبت نشست ۵% باعث افزایش ظرفیت باربری بین ۴ تا ۷ برابر نسبت به رس نرم به تنهایی گردیده و استفاده از تک یا گروه ستون های ماسه ای نیز بهبود ظرفیت باربری رس نرم را باعث گردیده است. بکارگیری لایه ی سطحی ماسه ی مسلح و غیرمسلح توام با تک یا گروه ستون های ماسه ای نیز ظرفیت های باربری را ۷ تا ۹ برابر نسبت به رس نرم افزایش داده که بهبود ۷۰۰ تا ۹۰۰ درصدی می باشد. با افزایش قطر ستون های ماسه ای ظرفیت باربری نهایی افزایش یافته به گونه ای که بکارگیری گروه ستون ماسه ای به قطر ۸ سانتیمتر بیشترین تاثیر را بر رفتار ظرفیت باربری-نشست نمونه های رس + ستون های ماسه ای داشته است. همچنین نتایج گواه آن است که به کارگیری لایه ی ماسه ی سطحی به صورت مسلح یا غیرمسلح همراه با گروه ستون ماسه ای موثرتر از تک ستون ماسه ای هم حجم می باشد.

کلیدواژه ها

Bearing capacity, soft clay, sand column, reinforcement, geogrid., ظرفیت باربری, رس نرم, ستون ماسه ای, تسلیح, ژئوگرید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.