تاثیر رژیم آبیاری و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود (.Cicer arietinum L)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-15-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر مجنون حسینی

استاد زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

محمد باقر غلامی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

اسماعیل افشون

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

محمدرضا جهانسوز

استاد زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

احسان ربیعیان

دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

چکیده

به منظور بررسی رژیم آبیاری و تراکم کاشت بر برخی از ویژگی های زراعی نخود، آزمایشی به صورت کرت­های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج)، در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ اجرا شد. رژیم آبیاری به­عنوان عامل اصلی در هشت سطح شامل A۱: آبیاری کامل در تمام مرحله رشدی، A۲: آبیاری کامل تا مرحله دانه ­بندی و سپس قطع آبیاری، A۳: آبیاری کامل تا مرحله غلاف دهی و سپس قطع آبیاری، A۴: آبیاری کامل تا مرحله گلدهی و سپس قطع آبیاری، A۵: کم آبیاری (۵۰ درصد آبیاری کامل) در تمام مرحله رشدی، A۶: کم آبیاری تا مرحله دانه ­بندی و سپس قطع آبیاری، A۷: کم آبیاری تا مرحله غلاف دهی و سپس قطع آبیاری، A۸: کم آبیاری تا مرحله گلدهی و سپس قطع آبیاری و تراکم در سه سطح (۳۰، ۴۰ و ۵۰ بوته در مترمربع) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج کلی نشان داد که افزایش سطوح تنش خشکی منجر به کاهش صفات موردمطالعه و درنهایت عملکرد دانه نخود (رقم ILC ۴۸) شد؛ همچنین افزایش تراکم تا ۴۰ بوته در مترمربع، باعث افزایش مقدار ماده خشک تولیدی در واحد سطح و درنهایت بهبود اجزاء عملکرد و عملکرد دانه شد. بیشترین عملکرد دانه (۲۸۹۲ کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (۵۲ درصد) در تیمار آبیاری کامل در تمام مراحل رشدی و کمترین میزان آن ها (۱۰۷۵ کیلوگرم در هکتار و ۴۰.۰۴۳ درصد)، در تیمار کم آبیاری تا مرحله گلدهی و سپس قطع آبیاری به دست آمد.

کلیدواژه ها

تراکم بوته, تنش کم آبی, عملکرد, نخود, وزن هزار دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.