عوامل شکل دهنده بناهای بومی روستایی و تاثیر آنها بر حس تعلق مکان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UMCONF08_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه صنیعی فر

مدرس، دانشگاه آزاداسلامی، واحد تهران شرق قیامدشت گروه معماری.

مرجان بهاری نژاد

مدرس، دانشگاه آزاداسلامی، واحد تهران شرق قیامدشت ، گروه معماری.

چکیده

سکونتگاه ها در اثر تعامل بین مولفه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شکل گرفته و با الگوبرداری از معماری غنی گذشته به تکامل میرسد. این امر در معماری بناهای روستایی پررنگ تر دیده میشود. معماری روستایی بخش عمدهای از معماری ایران محسوب میشود، که با توجه و متاثر از از نیازهای مادی و معنوی مردم روستا شکل میگیرد. مسکن روستایی برای پاسخدهی هر چه بهتر به مجموعه نیازهای اهالی روستا ناچار به ای مختلفی است که تحت تاثیرپذیری از ویژگیهای کالبدی متعددی تحت عناوین عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی بوده است. اصولا خانه های روستایی با اهداف خاصی طراحی می-شوند، که استقرار آنها در محیط با دو کارکرد زیستی و معیشتی همرا است. شناخت کافی از کیفیت های محیطی با تامین سرپناه، معنای سکونت را در ذهن ایجاد کرده و مفهوم قدرتمندی از ارتباطات بین انسان و محیط طبیعی را نیز بیان میکند.این نوع معماری به لحاظ تنوع اقلیمی، مجموعه متنوعی از ابنیه و سکونتگاه ها را در روستاهای ایران ایجاد کرده است و با توجه به تنوع جغرافیایی، اقلیمی و گوناگونی فرهنگی در هر روستا ریخت ویژه ای را رقم زده است. مسکن به عنوان عمده ترین عنصر تشکیل دهنده بافتهای روستایی تحت تاثیر عوامل گوناگونی نظیر محیط، سنتها، اقتصاد، هنجارهای حاکم بر جامعه روستایی و ... سازماندهی میشوند. نحوه استقرار و ساخت بناهای روستایی نشانگر کیفیت استفاده روستاییان از طبیعت پیرامون، نوع معیشت، زندگی و معیارهای اجتماعی، سنن و عقاید مردم است.

کلیدواژه ها

معماری بومی، حس تعلق مکان، مسکن روستایی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.