بررسی ویژگی ها و ابعاد رویکردهای مختلف نظریه داده بنیاد در برنامه ریزی شهری: یک مطالعه مروری نظام مند

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیا و توسعه فضای شهری، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JGUSD-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل کلاته رحمانی

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشکده هنر،معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد واحد کرمان

کوروش افضلی

دانشیار گروه شهرسازی دانشکده هنر،معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

جواد معین الدینی

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

چکیده

یکی از پر کاربردترین روش­های تحقیق در میان روش­های کیفی، روش نظریه داده بنیاد بوده که دارای رویکردهای مختلف روش­شناسی است. هدف این مقاله بررسی رویکردهای مختلف نظریه داده بنیاد و بیان شباهت­ها، تفاوت­ها ،ویژگی­ها و ابعاد هر کدام از آنها، به منظور شفافیت هرچه بیشتر در استفاده از این روش در برنامه­ریزی شهری است. در این مقاله با مروری نظام­مند، به بررسی پژوهش­های چاپ شده در سال ۲۰۲۰ میلادی به زبان انگلیسی در زمینه استفاده از نظریه داده بنیاد در برنامه­ریزی شهری، اقدام شده است. از این رو­، "برنامه­ریزی شهری به اضافه نظریه داده بنیاد" به عنوان کلیدواژه­ای برای جستجو تعیین شد. در مجموع ۱۱۶ پژوهش شناسایی شد که از این میان ۱۲ پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. یافته­های این تحقیق نشان می­دهد که در بررسی پژوهش­های انتخاب شده، ۴ رویکرد اصلی از نظریه داده بنیاد و ویژگی­های مرتبط با هر کدام با عناوین رویکرد نظریه داده بنیاد اولیه­، گلاسرین، استراووسین و رویکرد نظریه داده بنیاد برساختی شناسایی شد، که از سمت پژوهشگران مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه تحقیق نشان داد که برنامه­ریزان شهری در استفاده از نظریه داده بنیاد نیازمند توجه بیشتر به رعایت نمونه ­گیری نظری، اشباع نظری، نوشتن یادداشت­های تحلیلی هستند. همچنین آگاهی از تفاوت­های رویکردهای مختلف نظریه داده بنیاد از جمله بنیان فلسفی و تاکیدات نظری به ارائه نتایج بهتر در استفاده از نظریه داده بنیاد منجر می­شود.

کلیدواژه ها

مرور نظام مند , تحقیقات کیفی , نظریه داده بنیاد , رویکردهای نظریه داده بنیاد , , برنامه ریزی شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.