کارایی تشخیصی آزمون هوشی وکسلر کودکان در تشخیص زودهنگام مبتلایان به ناتوانی یادگیری خاص

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه ناتوانی های یادگیری، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JLD-4-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر عطادخت

دانشگاه محقق اردبیلی

ولی یعقوبی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، ادارهی کل بهزیستی استان اردبیل

سجاد بشرپور

استادیار روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

رقیه زارع

کارشناس ارشد مشاوره توانبخشی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی کارایی آزمون هوشی وکسلر کودکان در تشخیص زودهنگام مبتلایان به ناتوانی یادگیری خاص بود. روش پژوهش از نوع عل‍ی مقایسه­ای بود و جامعه­ی آماری آن، متشکل از کلیه­ی دانش­آموزان شاغل به تحصیل در مدارس شهر خلخال و نیز کلیه­ی دانش­آموزانی بودند که در نیم سال اول سال­تحصیلی ۱۳۹۲- ۱۳۹۱، با تشخیص ناتوانی یادگیری در مرکز ناتوانی یادگیری شهر خلخال مشغول دریافت آموزش­های ویژه بودند. از بین این جامعه، نمونه­ای به حجم ۱۰۰ نفر (۵۰ نفر مبتلا به ناتوانی یادگیری و ۵۰ نفر دانش­آموز عادی)، با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شده، با استفاده از مقیاس هوشی وکسلر برای کودکان اقدام به جمع­آوری داده­ها شد. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها، از تحلیل واریانس یک عاملی و تحلیل رگرسیون لوجیستیک استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه مورد بررسی از لحاظ همه­ی خرده­آزمون­های مقیاس هوشی وکسلر به استثنای خرده­آزمون­های محاسبات، تکمیل تصاویر و نماد عددی تفاوت معنی­دار وجود دارد (۰۱/۰> p) و این خرده­آزمون­ها توانایی تبیین ۷ تا ۲۰ درصد واریانس عضویت گروهی شرکت­کنندگان را دارند. بین هوش بهرهای کلامی، عملی و هوش بهر کل شرکت­کنندگان دو گروه نیز تفاوت معنی­دار وجود داشته (۰۱/۰=p) و این متغیرها به ترتیب ۲۰، ۱۰ و ۱۸ درصد از واریانس عضویت گروهی را تبیین می کنند. نتایج تحلیل رگرسیون لوجیستیک نیز نشان داد که آزمون هوشی وکسلر کودکان با پیش­بینی صحیح ۸/۸۰ درصد، قابلیت پیش­بینی ابتلای دانش­آموزان به ناتوانی یادگیری را دارد (۰۱/۰> p). این یافته­ها نشان می­دهند که با توجه به شباهت بالای موجود بین مقیاس­های هوشی وکسلر کودکان و پیش­دبستانی­ها، می­توان از مقیاس هوشی وکسلر برای پیش­دبستانی­ها جهت تشخیص زودهنگام مبتلایان به ناتوانی یادگیری استفاده کرد.

کلیدواژه ها

مقیاس هوشی وکسلر, ناتوانی یادگیری, اختلال یادگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.