مقایسهی دو روش تعیین مناطق مستعد خطر زمینلغزش در آبخیز زیارت استان گلستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت بحران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEM-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عبدالله زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مجید اونق

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

امیر سعدالدین

گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

رئوف مصطفی زاده

استادیار ،گروه مرتع و آبخیزداری ،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ،دانشگاه محقق اردبیل ،اردبیل، تهران.

چکیده

زمینلغزش از حوادث غیرمترقبهای است که در مناطق مختلف کشور خسارات مالی و جانی زیادی به بار آورده است. حوزههای شمالی کشور از جمله مناطق مستعد وقوع زمینلغزش است و دخالتهای انسانی نیز موجب تشدید این خطر و خسارتهای آن شده است. در این پژوهش تعیین مناطق مستعد زمینلغزش با مدل دومتغیرهی وزنی AHP و مدل غیروزنی LRNF در آبخیز زیارت گرگان مورد ارزیابی قرار گرفت. با بازدیدهای میدانی و اطلاعات محلی، نقشهی پراکندگی زمینلغزش تهیه گردید. با مرور منابع و بررسی شرایط آبخیز زیارت، چهار عامل فاصله از گسل، فاصله از آبراهه، بارش و زمینشناسی بهمنزلهی عوامل موثر بر زمینلغزش انتخاب و نقشههای خطر لغزش با پنج کلاس تهیه شدند. بر اساس نتایج، در مدل دو متغیره حدود ۴/۴ درصد مساحت منطقه در پهنهی خطر خیلیزیاد و ۵/۱۴ درصد در پهنهی خیلیکم، و در مدل غیروزنی LNRF حدود ۶/۱۴ درصد از مساحت منطقه در پهنهی خطر خیلیزیاد و ۸/۸ درصد در پهنهی خیلیکم قرار میگیرند. مقایسهی پهنههای خطر در هر دو روش پهنهبندی خطر زمینلغزش، با استفاده از شاخص نسبت تراکمی (DR)، نشان داد که با افزایش درجهی خطر، قابلیت تفکیک میان پهنههای خطر افزایش مییابد که نشاندهندهی قابلیت شاخص مذکور در مقایسهی نتایج است. ارزیابی صحت مدل بر اساس شاخص جمع مطلوبیت (QS) و شاخص دقت (P) به ترتیب در مدل آماری دو متغیرهی وزنی AHP به میزان ۸۱/۰ و ۹۶/۰ در مدل غیروزنی LNRF حدود ۲۷/۰ و ۸۹/۰ است، که بر این اساس مدل آماری دو متغیرهی وزنی AHP بهمنزلهی مدل برتر معرفی گردید.

کلیدواژه ها

شاخص جمع مطلوبیت, شاخص نسبت تراکمی, شاخص دقت, مدل دو متغیرهی وزنی AHP, مدل غیروزنی LNRF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.