تجاری سازی حسابرسی و بهزیستی روانی حسابرسان: تحلیلی از محیط حسابرسی ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی، دوره: 29، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_ACCTG-29-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 386
نویسندگان
استادیار، گروه حسابداری، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران.
استادیار، گروه حسابداری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
استادیار، گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور، سمنان، ایران.
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تجاری سازی حسابرسی بر بهزیستی روانی حسابرسان در موسسه های حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است. روش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع پژوهش های توصیفی پیمایشی است. برای سنجش تجاری سازی (بازارمحوری، مشتری محوری و فرایندمحوری) از پرسش نامه خلاصه شده بروبرگ و همکاران (۲۰۱۸) و برای سنجش بهزیستی روانی، شامل مولفه شادی ذهنی از پرسش نامه لایبومیرسکی و لیپر (۱۹۹۹)، رضایتمندی شغلی از پرسش نامه رایت و بونت (۲۰۰۷) و محیط روانی کار از پرسش نامه ماتیلا و همکاران (۲۰۰۶) استفاده شد. داده ها از بین ۳۹۲ پرسش نامه توزیع شده میان حسابرسان شاغل در موسسه های حسابرسی در سال ۱۳۹۹ گردآوری شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس انجام گرفت. یافته ها: بر اساس نتایج پژوهش، مولفه های تجاری سازی (بازارمحوری، مشتری محوری و فرایندمحوری) موسسه های حسابرسی بر بهزیستی روانی حسابرسان تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین، اندازه موسسه حسابرسی (موسسه های حسابرسی رده الف) و جنسیت حسابرس، بر رابطه تجاری سازی و بهزیستی روانی اثر تعدیل کنندگی دارد. این اثر تعدیل کننده نشان دهنده بهزیستی روانی بیشتر در موسسه های بزرگ حسابرسی است و عامل جنسیت را مولفه ای مثبت ارزیابی می کند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج، رشد تجاری سازی و افزایش گرایش به آن، بر تقویت بهزیستی روانی شاغلان حرفه حسابرسی اثرگذار است و به تبع آن می توان اثرگذاری بر کیفیت حسابرسی و همچنین، کاهش انگیزه های ترک حرفه حسابرسی به عنوان برون دادهای متصور از آن را انتظار داشت. بهبود رضایت شغلی، شادی ذهنی و محیط روانی کار، در اثر تجاری سازی حسابرسی متصور است و از این رو، حرکت به سمت تجاری سازی و افزایش گرایش به آن، می تواند زمینه رخدادهای بااهمیتی در کل حرفه حسابرسی و در نهایت توسعه پایدار آن محسوب شود.کلیدواژه ها
تجاری سازی حسابرسی, بهزیستی روانی, بازارمحوری, مشتری محوری, فرایندمحوریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.