تاثیر گوگرد، فسفر و نقش گیاه بر زیست توده میکروبی و فعالیت فسفاتازهای خاک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-27-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه رضائی

دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه خاکشناسی تهران، ایران

کاظم خاوازی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور

محمدطاهر نظامی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، گروه خاکشناسی، کرج، ایران

سعید سعادت

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور

چکیده

آنزیم­های خاک و زیست توده میکروبی نقش اساسی در چرخه عناصر غذائی ایفا کرده و در مقایسه با بسیاری از ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی به تغییرات محیطی و مدیریتی حساستر می باشند. از این رو همواره در مواجه با ورود هر گونه مواد به خاک و یا تغییرات اعمال شده به عنوان شاخص­های مهم کیفیت خاک مورد ارزیابی و پایش قرار می­گیرند. گوگرد که از محصولات فرعی پالایشگاه­های گاز و پتروشیمی است که بالاخص در کشورهای نفت خیز به عنوان اصلاح کننده خاک مطرح می­باشد. در سال­های اخیر مصرف گوگرد با فرض کاهش pH خاک­های آهکی و افزایش قابلیت فراهمی عناصر مهمی چون فسفر، روی و آهن در خاک، مصرف صورتی همگانی در خاک­های کشاورزی به خود گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر گوگرد و فسفر و نقش گیاه بر زیست توده میکروبی و فعالیت آنزیم­های فسفاتاز اسیدی و قلیایی خاک بوده است.آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ۴ سطح گوگرد (۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ کیلوگرم در هکتار) و ۳ سطح فسفر (شاهد، بر اساس آزمون خاک و ۶۵ درصد آزمون خاک) و دو سطح گیاه (با و بدون کاشت ذرت) در ۳ تکرار در شرایط مزرعه اجرا شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که وجود گیاه، کربن زیست توده میکروبی، آنزیم فسفاتاز قلیایی و اسیدی را به طور معنی­دار افزایش داد. افزایش گوگرد باعث کاهش معنی­دار کربن زیست توده میکروبی، فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی و اسیدی نسبت به تیمار شاهد شد. افزایش فسفر، کربن زیست توده میکروبی را به طور معنی­دار کاهش داد ولی کاهش فعالیت فسفاتازها با افزایش فسفر معنی­دار نبود.

کلیدواژه ها

آنزیم های خاک, کیفیت خاک, زیست توده میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.