بررسی اثرات قیمت نفت، طلا و ارز بر ادوار تجاری کشور در رژیمهای رکود و رونق با بکارگیری مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات و سیاست های اقتصادی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONC-8-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان دامن کشیده

استادیار، عضو هیئت علمی، گروه اقتصاد، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

منیژه هادی نژاد دارسرا

استادیار، عضو هیئت علمی، گروه اقتصاد، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

ابراهیم عباسی

استادیار، عضو هیئت علمی، گروه اقتصاد، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

مهرداد رحمانی فر

دانشجوی دکتری اقتصاد نفت و گاز ، گروه اقتصاد، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

چکیده

در این مطالعه بدنبال بررسی اثرات قیمت نفت، طلا و ارز بر ادوار تجاری کشور می باشیم. برای این منظور با استفاده از مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ اثر شوک های نفتی و پولی، نوسانات ارزی و بحران های مالی و بازار طلا بر ادوار تجاری کشور را بررسی می کنیم. بازه زمانی تحقیق از سال ۱۳۶۴ تا سال ۱۳۹۷ می باشد. نتایج تخمین مدل مارکوف برای دوران رکود و رونق نشان می دهد؛ در رژیم دوم یعنی دوران رونق و با افزایش شوک مثبت نفتی، شکاف تولید کاهش و با افزایش شوک پولی و بحران های مالی، تورم و افزایش قیمت طلا در رژیم رکود و رونق، شکاف تولید افزایش می یابد، طبق نتایج تخمین مدل، میزان مواجهه اقتصاد در تحقیق حاضر ۱۷ دوره رکود در مقابل ۱۶ دوره رونق در مدل اول و ۱۵ دوره رکود در مقابل ۱۸ دوره رونق در مدل دوم و ۱۷ دوره رکود در مقابل ۱۶ دوره رونق برای مدل سوم می باشد. همچنین براساس نتایج توابع احتمال انتقالات ملاحظه می شود که میزان ماندگاری در دوران رکود ایران از احتمال بالایی برخوردار است و همه این عوامل ریسک سرمایه گذاری در طرح های صنعتی را افزایش داده و منجر به افزایش شکاف تولید می شود.

کلیدواژه ها

قیمت نفت, طلا, ارز, ادوار تجاری, مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.