شبیه سازی سه بعدی جریان سیلاب بر روی سرریز اوجی(Ogee) با در نظر گرفتن تاثیرات آن بر پایه های پل سرریز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی عمران، معماری، شهرسازی با رویکرد توسعه زیرساخت های شهری
  • کد COI اختصاصی: CAUPCONF01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر خباززاده

دانشجوی دکتری عمران - سازه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، آذربایجان شرقی، ایران

محمد علی لطف الهی یقین

استاد دانشگاه تبریز، دانشکده فنی ، آذربایجان شرقی، ایران

چکیده

سریز ها یکی از قسمت های مهم در سازه های هیدرولیکی از جمله سد های انحرافی می باشند. عملکرد بهینه هیدرولیکی و کارایی سرریزها در سازه هایی مانند سد های انحرافی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و عملکرد یک سد انحرافی زمانی بهینه خواهد بود که سرریز طراحی شده بتواند در برابر دبی جریان های عبوری علی الخصوص دبی سیلاب عملکردی مناسب داشته و پارامترهای مهم هیدرولیکی جریان از جمله فشار و سرعت هد آب عبوری از تاج سرریز را با توجه به مشخصات طراحی سایر قسمت های سازه ای مانند: حوضچه ی آرامش، سیستم تخلیه ی رسوب و... تنظیم نماید. انتخاب نوع سر ریز و طراحی آن از موارد مهم در طراحی سدهای انحرافی می باشد. طبق بررسی های انجام یافته توسط مهندسین ارتش آمریکا سرریز اوجی از بهینه ترین مقاطع در بین سایر سرریزها بوده و مطالعاتی در مقایس آزمایشگاهی و بر روی مدل های فیزیکی انجام داده و استانداردهای خاصی را برای طراحی این سر ریزها ارایه کرده اند، این نوع سرریز به عنوان سرریز استاندارد یا WES شناخته می شود. با توجه به گسترش روز افزون استفاده از روش های شبیه سازی عددی در سازه های هیدرولیکی، مدل سازی سه بعدی جریان عبوری از سر ریز با استفاده از نرم افزار و روش های عددی از نوآوری زیادی بر خوردار می باشد. در این مقاله تحقیقات وآزمایشات انجام یافته توسط مهندسین ارتش آمریکا بر روی سر ریز WES که به صورت مدل فیزیکی و آزمایشگاهی می باشد، با استفاده از مدل آشفتگی RNG استاندارد و نرم افزار Flow-۳D شبیه سازی شده و نتایج حاصل از مدل سازی سه بعدی جریان با نتایج آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفته است. بررسی و مقایسه ی نتایج حاصل بیانگر این مطلب است که نرم افزار از دقت بسیار بالایی برای شبیه سازی جریان بر روی سرریز برخوردار می باشد.

کلیدواژه ها

سد انحرافی، سرریز WES، شبیه سازی عددی، عملکرد بهینه هیدرولیکی، نرم افزار Flow-۳D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.