بررسی تأثیر پوشش گیاهی بر هیدرولیک جریان در دشت های سیلابی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی عمران توسعه
  • کد COI اختصاصی: OMRANTOSEE01_388
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد قلی نژاد

کارشناس ارشد عمران ، گرایش مهندسی آب ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران

عبدالرضا ظهیری

استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

امیراحمد دهقانی

استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

احسان مهدوی

کارشناس ارشد عمران

چکیده

با توجه به شرایط رودخانه های طبیعی که به دلیل متغیر بودن دبی ، جریان همیشه در حال تغییر است ، نمی توان تخمین درستی از دبی جریان را با در نظر گرفتن شرایط ثابت برای رودخانه ها در نظر گرفت . با برآورد صحیح دبی جریان می توان شرایط بهتری برای مدیریت سیلاب ، پیش بینی سیل ، پخش مواد آلاینده و انتقال رسوب معلق فراهم نمود . از مهمترین عوامل تأثیر گذار بر ظرفیت انتقال دبی جریان در رودخانه ها ، می توان به عمق نسبی ، زبری نسبی ، عرض نسبی ، تعداد پهنه های سیلابی رودخانه ، شیب کناری مقطع اصلی کانال و نسبت طول به عرض کانال اشاره نمود . هر چند وجود پوشش گیاهی در دیواره های کناری رودخانه ها عاملی برای جلوگیری از فرسایش دیواره های مقطع اصلی کانال می باشد و هر چه تراکم پوشش گیاهی بیشتر باشد ، این عمل به خوبی صورت می گیرد ، اما بررسی ها نشان دهنده این است که به دلیل وجود پوشش گیاهی بیشتر در دشت های سیلابی نسبت به مقطع اصلی کانال ، زبری دشت های سیلابی نسبت به مقطع اصلی بالاتر رفته و همچنین سطح تماس مشترک بین مقطع اصلی و دشت سیلابی باعث ایجاد واکنش بین این دو مقطع شده که علاوه بر کاهش سرعت ، کاهش دبی در دشت های سیلابی را به همراه داشته و به طور کلی باعث کاهش انتقال دبی جریان در کانال می شود . در این مقاله به بررسی نحوه تأثیرگذاری پوشش گیاهی کانال مرکب پرداخته شده و تأثیر آن بر روی هیدرولیک جریان مورد بررسی قرار می گیرد ، با بررسی های انجام شده بر روی داده های بدست آمده از یک کانال آزمایشگاهی که در شرایط بدون پوشش گیاهی و با پوشش گیاهی می باشد ، می توان به اهمیت دخالت دادن عامل پوشش گیاهی در صورت وجود در محاسبات پی بردکه در صورت نادیده گرفتن عامل پوشش گیاهی ، محاسبات پارامترهای هیدرولیکی جریان با خطا همراه خواهد بود.

کلیدواژه ها

تأثیر پوشش گیاهی ، هیدرولیک جریان ، مقاطع مرکب ، دشت های سیلابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.