ارزیابی عملکرد روشهای یک بعدی در برآورد دبی جریان کانال های با مقطع مرکب

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی عمران توسعه
  • کد COI اختصاصی: OMRANTOSEE01_387
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد قلی نژاد

کارشناس ارشد عمران ، گرایش مهندسی آب ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران

عبدالرضا ظهیری

استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

امیراحمد دهقانی

کارشناس ارشد عمران گرایش خاک و پی

احسان مهدوی

کارشناس ارشد عمران

چکیده

مقاطع مرکب ترکیبی از یک مقطع عمیق اصلی و دشتهای عریض سیلابی هستند . دشتهای سیلابی در اغلب اوقات سال خشک بوده و ضریب زبری بالاتری نسبت به مقطع اصلی دارند ، در نتیجه جریان در مقطع اصلی خیلی سریعتر از دشتهای سیلابی بوده و بدلیل گرادیان سرعت ، تنش برشی قابل ملاحظه ای در مرز بین مقطع اصلی و دشتهای سیلابی ایجاد می شود . در هنگام سیل ، آب مقطع اصلی را پر کرده و وارد دشتهای سیلابی می شود . در این حالت به دلیل اختلاف عمق جریان و ضریب زبری در مقطع اصلی و دشتهای سیلابی ، اصطکاک قابل توجهی در مرز اتصال آنها ایجاد شده و دبی کل جریان را کاهش می دهد . پیش بینی درست ظرفیت دبی و توزیع آن در رودخانه های سیلابی جهت طراحی ، بهره برداری و نگهداری از رودخانه ها بسیار حائز اهمیت بوده و اهمیت این موضوع را در پیش بینی سیل و انجام اقدامات لازم در مقابل خطرات سیل دو چندان می کند . برای استخراج رابطه دبی- اشل رودخانه ها در شرایط سیلابی از روشهای زیادی استفاده می شود . با توجه به اهمیت تخمین دبی جریان در رودخانه ها ، توجه به مدل های یک بعدی به دلیل سادگی آنها نسبت به مدل های دو بعدی و سه بعدی بیشترشده است . هنگامی که جریان از مقطع اصلی در اثر وقوع سیل فراتر رفته و وارد دشتهای سیلابی می شود ، به دلیل سطح تماس بین مقطع اصلی جریان و دشت سیلابی ، هیدرولیک جریان تحت تأثیر قرار می گیرد که در مقاطع مرکب مئاندر این تأثیر بیشتر بوده و تعیین پارامترهای هیدرولیکی جریان را پیچیده تر می سازد . در این مقاله سعی شده با بررسی مدلهای یک بعدی تخمین دبی جریان که بر روی سه مقطع مرکب آزمایشگاهی صورت پذیرفته است ، مقدار دقت این روشها مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل ، نشان می دهند که مدل های یک بعدی تقسیم بندی اصلاحی عمودی کانال نسبت به سایر روشها در مقاطع مرکب مستقیم و مئاندر از عملکرد بهتری بر خوردار هستند .

کلیدواژه ها

روشهای یک بعدی ، دبی جریان ، مقاطع مرکب ، هیدرولیک جریان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.