بررسی ایجاد فضای شهروندگرا بر رفتار مردم حاشیه شهر با هدف تاثیر بر فرهنگ منطقه شهید رجائی مشهد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_0300
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد اکبری

کارشناس ارشد معماری، مشهد، ایران -

فرزانه مدیرشانه چی

کارشناس ارشد معماری، مشهد، ایران -

فاطمه قاسمی

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران -

چکیده

حاشیه نشینی پدیده ای است اجتماعی و به عنوان معضل شهری مورد توجه جامعه شناسان و سایر علوم مربوط به شهرسازی و معماری قرار گرفته است. حاشیه نشینی در مشهد نیز با بروز مشکلات چون بی مسکنی و بد مسکنی، مشکلات زیست محیطی عدم دسترسی به تجهیزات و تاسیسات شهری همراه بوده است و حاشیه نشین این احساس را دارد که شهر خانه او نیست. از نمونه مناطق حاشیه نشین در مشهد می توان به شهرک شهید رجایی اشاره نمود که با داشتن جمعیت فراوان و پتانسیل های فراوان ، با کمبود امکانت بیشماری روبرو است که این خود باعث به وجود آمدن ناهنجاری هایی در این منطقه شده . یکی از عناصر مهم شهرها و شهرسازی سنتی کشور ما، وجود میدان ها و گره های شهری است که از عمومی ترین و مردمی ترین فضاها محسوب می شود و می توان به آن پاتوق گفت. هدف از انجام این پژوهش شناخت و ارائه اصولی راهکارهاییست که فضای شهری مناسبی را برای افراد منطقه طراحی کند و به فضاهایی دست یابیم که پاسخگوی شهروندان امروزی باشد. از اهداف این پژوهش می توان به احیا مجدد فضای شهری و ویژگی های زیبایی شناختی آن ، دمیدن روح جدید در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی ، تغییر در سطح فرهنگ منطقه، حفظ و ارتقاء ارزش های کهن، خلق فضای شهری معاصر، و تحکیم حس تعلق به مکان نام برد و در نهایت هدف این طراحی ساماندهی منطقه مورد مطالعه به مثابه یک فضای زیستی شهروندگرا می باشد که ضمن ایجاد ترتیبی نو در فرآیند شکل گیری فعالیت ها، به نوسازی، بهسازی و بازسازی منطقه مورد مطالعه با توجه به امکان و استعداد بالقوه و نهانی مکان به عنوان یک فضای شهری مردمی پایدار و ماندگار در طول زمان جهت دهد.

کلیدواژه ها

فضای شهروندگرا، پاتوق شهری، حاشیه نشینی، فضای شهری مردمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.