تبیین رابطه فضاهای عرفانی و معماری در ادبیات و نقاشی های دوره صفوی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_0284
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا غلامی اندراتی

دانشجو ارشد مهندسی معماری،دانشگاه غیرانتفاعی رجاء،قزوین،ایران

جمال الدین سهیلی

گروه معماری،دانشکده معماری و شهرسازی،واحد قزوین،دانشگاه آزاد اسلامی،قزوین،ایران

محمد بهزادپور

گروه معماری؛ واحد هشتگرد؛ دانشگاه آزاد اسلامی؛ هشتگرد؛ ایران،

چکیده

پژوهش حاضر به منظور تبیین رابطه فضا های عرفانی و معماری در ادبیات و نقاشی های دوره صفوی انجام شده.اشعار حافظ به عنوان یکی از متون ادبی قوی که بیان کننده درجات بالایی از عرفان است.در این نگاره هنرمند با توجه به این که مسیر فکری اش با حافظ در یک سو بوده است سعی در تبدیل متن ادبی این غزل به یک شاهکار نگار گری داشته است. بنابراین، پرسش پژوهش این گونه مطرح می شود که:آیا این نگاره با مصرع های غزل همخوانی دارد؟و آیا رنگ های به کار رفته در نگاره معنا و مفاهیم عرفانی را منتقل میکنند یا هنرمند صرفا این رنگ ها را به عنوان ترکیب های مناسب در کنار هم مورد استفاده قرار داده است؟ هدف از مقاله به دست آوردن رابطه میان ابیات و ساحت های موجود در نگاره مستی لاهوتی و ناسوتی و بررسی مفاهیم رنگ های این نگاره است.از آنجایی که موضوع مورد مطالعه در محور نگار گری دوره صفوی و ادبیات است اطلاعات به روش تاریخی و کتابخانه ای جمع آوری شده او در نهایت با روش توصیفی_تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

عرفان،شعر حافظ،نگاره سلطان محمد،مستی لاهوتی و ناسوتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.