بررسی تطبیقی الگوهای فضایی قلمروپایی اماکن مذهبی در ادیان مختلف

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_0085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین اسلامی

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

بهادر زمانی

دانشیار طراحی شهری، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

همایون نورایی

استادیار برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

توجه به الگوهای فضایی در طراحی و مداخله در قلمرو اماکن مذهبی با تاثیرگذاری بر حالات روحی، معنوی و الگوهای رفتاری کاربران در کنار توجه به سایر کیفیت ها به عنوان یکی از عوامل زمینه ساز آمادگی ذهنی و عینی در سلسله مراتب تشرف به یک مکان قدسی حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی الگوهای فضایی قلمروپایی اماکن مذهبی در ادیان مختلف می باشد. برای نیل به این هدف، پژوهش حاضر به عنوان پژوهشی کاربردی، در نظام کیفی از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بهره برده است. ابزارهای گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای- اسنادی و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از تفسیر و استنتاج صورت پذیرفته است. پژوهش حاضر پس از مروری بر پیشینه تحقیق، به واکاوی الگوها و مفاهیم طراحی قلمرو اماکن مقدس از دیدگاه محققان پرداخته و پس از استخراج الگوهای فضایی مشترک شامل سلسله مراتب، مرکزیت، مرز-آستانه، هندسه، محور-جهت و نمادگرایی؛ مفاهیم و تفاسیر مختلف از اصول مستخرج مذکور را در ادیان بودائیسم، یهودیت، مسیحیت، اسلام و اقوام مایاها مورد بررسی قرار داده است. یافته های این پژوهش نشان داد در مواجهه و طراحی قلمرو اماکن مقدس، الگوهای فضایی مشترکی برای قلمروپایی اماکن مذهبی در ادیان مذکور اتخاذ گردیده است اگرچه این اصول دارای تفاسیر و قرائت های چندگانه و خاص در دین، زمینه و فرهنگ خاص است. ا ز این رو لازم است طراحان شهری و معماران در استفاده از الگوهای تبیینی به تفاسیر خاص زمینه رجوع نمایند تا برخوردهای مغایر و متناقض با جایگاه این اماکن صورت نپذیرد.

کلیدواژه ها

الگوهای فضایی، قلمروپایی، اماکن مذهبی، ادیان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.