اصول طراحی فضا برای پیشگیری از آلزایمر سالمندان: رویکردی بر پایداری اجتماعی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_0025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 737
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو فتح العلومی

کارشناسی ارشد رشته معماری داخلی،دانشگاه معماری و هنر پارس، تهران، ایران -

حسن صادقی نائینی

دانشیار گروه طراحی صنعتی دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران -

عبدالرضا محسنی

استادیار گروه معماری داخلی دانشگاه معماری و هنر پارس، تهران، ایران -

چکیده

سالمندان ذخایر باارزش فرهنگی هر جامعه هستند. این افراد با توجه به آغاز مرحله حساس پیری در دوران زندگی خود دارای ویژگی های خاص جسمانی، روانی و اجتماعی هستند که شیوه زندگی آنان را دچار تغییرات اساسی میکند. پاسخگویی به نیازهای این قشر نیازمند شناخت روحیات آنان و همچنین بررسی جنبه های مختلف زندگی اجتماعی در سنین پیری است. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در کشور، تامین امکانات رفاهی و خدماتی در شهرها به ویژه جهت ترغیب انجام فعالیت و اعطای مسئولیت اجتماعی نقش بسزایی در افزایش امید به زندگی این افراد دارد. پارک های شهری به عنوان فضاهایی که اکثر افراد سالمند اوقات فراغت خود را در طول روز در آنها سپری می کنند؛ نقش مهمی در ارتقاء سلامت روانی و جسمی سالمندان دارد. در این پژوهش شرایط جسمی، روانی و نیازهای سالمندان، عوامل موثر در پیشگیری از بروز آلزایمر با تکیه بر نقش پارک های شهری بر پایداری اجتماعی در سالمندان مورد بررسی قرار گرفته است. تبیین اصول طراحی فضایی مناسب که به وسیله آن بتوان سالمندان را با حضور موثر در عرصه اجتماعی، در جهت تقویت حافظه و عدم ابتلای به آلزایمر، یاری کرد، هدف اصلی این پژوهش بوده است. در این بررسی تعداد ۶۰ پرسشنامه ی تکمیل شده مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری وزنی اسپیرمن نشان می دهد که بین میزان تعامل بین نسلی و نگهداری کودک یا فعالیت مشترک با جوان ترها ارتباط معناداری وجود دارد. هم چنین بین فعالیت فیزیکی روزانه و پیاده روی و امور مرتبط با تعامل با فضای سبز ارتباط معناداری وجود داشته است.طراحی فضایی مناسب برای فعالیت های فیزیکی، فعالیت های ذهنی، فعالیت های تفریحی، تعامل بین نسلی مانند فعالیت با کودکان یا فعالیت های مشترک با جوانان، از جمله مواردی است که سالمندان را به حضور بیشتر در فضاهای دور همی و عرصه اجتماعی ترغیب می نماید.

کلیدواژه ها

سالمندان، آلزایمر، پایداری اجتماعی، پارک های شهری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.