درآمدی بر سیستمهای هیدروترمال (روشهای طبقه بندی، دگرسانیها، جایگاه تکتونیکی، بافت و ساخت در آنها)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری مهندسی مواد، معدن و زمین شناسی
  • کد COI اختصاصی: EMGBC05_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 710
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اسدی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زمین شناسی گرایش زمین شناسی اقتصادی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

محمدرضا حسین زاده

استاد زمین شناسی اقتصادی، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

محسن موید

استاد پترولوژی، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

چکیده

سیستمهای هیدروترمال یکی از مهمترین منابع تامین کننده فلزات گرانبها در سطح جهان است. شناخت بهتر این سیستمها نتیجه مطلوبی در شناسایی و اکتشاف آنها خواهد داشت. کانسارهای گرمابی منابع مهم فلزات استراتژیکی هستند که دارای مراحل متفاوت ماگمایی، گرمابی، مکانیکی هستند. دمای تشکیل این ذخیره ها از ۵۰ تا بیش از ۵۰۰ درجه سانتیگراد است و توسط سیالات گرمابی تشکیل میشوند. لیگاندها از عوامل موثر حمل فلز در سیال هستند مانند کلریدها، بیسولفیدها و هیدروکسیدها. ذخایر اپی-ترمال به مناطق کماط مربوط به فرورانش اختصاص داده میشوند و گاها مشخصات شبیه به مناطق کششی پس از برخورد دارند. سه نوع کانسار اپیترمال از نوع سولفیداسیون بالا، حدواسط و پایین با توجه به مقادیر سولفید و نوع کانیزایی قابل تعریف هستند. این سه نوع کانسار قابل تبدیل به همدیگر هستند و مرز مشخصی ندارند. دگرسانیهای این نوع سیستم شامل دگرسانی نزدیک که شامل کانیهای کوارتز، کلسیت، سریسیت/اسمکتیت و آدولاریا هستند. دگرسانی آرژلیک پیشریفته شامل ایلیت، اسمکتیت و سایر کانیهای رسی به سمت بیرون تشکیل میشوند. سیستمهای ترمالاپی دارای انواع بافت برشی، رگه-رگچه ای در مقیاس ماکروسکوپی و بافت کلوفورم، شانهای، کراستیفورم، دروزی، شبکه ای و دندان ارهای در مقیاس میکروسکوپی هستند. برخی بافت ها در اثر جوشش سیال گرمابی تشکیل می شوند که از عوامل مهم تشکیل کانسارها هستند.

کلیدواژه ها

سیستمهای هیدروترمال- دگرسانی- سیالات گرمابی- فاز سولفیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.