سنگ نگاری و شیمی کانی زئولیت در گدازه های بالشی و دایک های دیابازی جنوب غرب الشتر (شمال لرستان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 29، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-29-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه صفرپور فیضی

دانشگاه لرستان

احمد احمدی خلجی

دانشگاه لرستان

رضا زارعی سهامیه

دانشگاه لرستان

مسعود کیانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

زینب محمدی چغامارانی

دانشگاه تبریز

چکیده

گدازه­های بالشی و دایک­های دیابازی منطقه جنوب غرب الشتر میزبان گونه­های مختلف از زئولیت­ها و کانی­های ثانوی هستند. زئولیت­ها به صورت بادامکی و رگه­ای و از تجزیه کانی­های اولیه تشکیل شده­اند. براساس بررسی­های صحرایی، پراش پرتوی ایکس (XRD) و تجزیه ریزکاو الکترونی، زئولیت­های ناترولیت (فراوان­ترین زئولیت)، مزولیت، اسکولسیت و آنالسیم در گدازه­های بالشی و دایک­های دیابازی منطقه مورد بررسی شناسایی شدند. میانگین نسبت  Si/Al برای ناترولیت، مزولیت، اسکولسیت و آنالسیم به ترتیب ۴۶/۱، ۴۹/۱، ۶۲/۱ و ۲۹/۲ محاسبه شد. این زئولیت­ها طی دو مرحله از سیال­های گرمابی دگرگونی در طول شکستگی­ها و در حفره­های سنگ میزبان در دمای کمتر از ۲۵۰ درجه سانتی­گراد تشکیل شده­اند. بررسی ویژگی­های زمین­شیمیایی سنگ میزبان زئولیت­ها نشان می­دهد که نوع ماگمای تشکیل دهنده آنها آهکی قلیایی تا تولئیتی و محیط زمین­ساختی آنها وابسته به محیط­های درون صفحه­ای و مورب است.      

کلیدواژه ها

Lorestan, Aleshtar, Petrography, Mineral chemistry, Zeolite, لرستان؛ الشتر؛ سنگ نگاری؛ شیمی کانی؛ زئولیت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.