اثرات تغییر اقلیم بر کمیت و کیفیت رواناب شهری قسمتی از حوضه آبریز کرج بر اساس سناریوهای RCP

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-25-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد نوری خواجه بلاغ

Semnan University

سید فرهاد موسوی

Semnan University

چکیده

در تحقیق حاضر، به بررسی اثرات تغییر اقلیم بر کمیت و کیفیت رواناب شهری قسمتی از حوضه آبریز شهر کرج در استان البرز، با استفاده از مدل CanESM۲ و شبیه ساز بارش و رواناب SWMM، پرداخته شده است. بر همین اساس، دوره پایه (۲۰۰۵-۱۹۸۵) و دوره آتی (۲۰۴۰-۲۰۲۰) درنظر گرفته شده است. بر اساس سامانه اصلی و فرعی زهکشی رواناب موجود و به منظور بالا بردن دقت، حوضه آبریز در فضای نرم افزار ArcGIS به ۳۷ زیرحوضه تقسیم شد. برای شبیهسازی بارش و رواناب، منحنی شدت- مدت- فراوانی در سه حالت پایه و سناریوهای اقلیمی RCP۲.۶ و RCP۸.۵ بر پایه داده های بارش اخذ شده از ایستگاه سینوپتیک هواشناسی کرج، برای تدوام بارش دو ساعته و دوره بازگشت ۱۰ ساله، تهیه شده است. نتایج نشان داد که میزان میانگین بارش ۲۴ ساعته در سناریوهای RCP۲.۶ و RCP۸.۵ نسبت به مقادیر مشاهداتی در دوره پایه به ترتیب ۲۱ و ۱۱ درصد افزایش داشته و حداکثر بارش ۲۴ ساعته نیز به ترتیب ۱۷ و ۲۳ درصد با کاهش روبه رو شده است. همچنین، با بررسی نتایج به دست آمده از مدل سازی کمی و کیفی رواناب در حوضه مطالعاتی، و با توجه به هیدروگراف سیلاب خروجی در دو سناریوی RCP۲.۶ و RCP۸.۵، دبی سیلاب به ترتیب ۵/۸ و ۷/۱۰ درصد و حجم آبگرفتگی در سطح حوضه نیز به ترتیب ۱۳ و ۱۵/۲۸ درصد نسبت به دوره پایه کاهش خواهد داشت. مقادیر غلظت آلاینده ها در سناریوهای RCP۲.۶ و RCP۸.۵، شامل کل مواد جامد معلق به ترتیب با افزایش غلظت ۴۸/۷ و ۲۴/۹ درصد، نیتروژن کل به ترتیب با افزایش غلظت ۶/۹۳ و ۸/۴۸ درصد و آلاینده سرب به ترتیب با افزایش غلظت ۷/۳۲ و ۸/۹۱ درصد نسبت به دوره پایه همراه خواهد بود.

کلیدواژه ها

Climate change, Rainfall simulation, Quality of urban runoff, Pollutants’ concentration, تغییر اقلیم, شبیه سازی بارش, کیفیت رواناب شهری, غلظت مواد آلاینده.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.