توسعه یک مدل ریاضی مکان یابی- موجودی در طراحی شبکه لجستیک یکپارچه مستقیم/ معکوس تحت عدم قطعیت تقاضا و برگشتی با سطوح ظرفیت چندگانه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت زنجیره تامین، دوره: 23، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_SCMJ-23-72_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی سیف برقی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی، دانشگاه الزهرا، دانشکده فنی، تهران، ایران

مهدی کربلایی اسماعیلی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی، شعبه قزوین، قزوین، ایران

چکیده

امروزه محیط تجاری رقابتی منجر به همکاری فزاینده میان شرکت ها به عنوان اعضای شبکه­ زنجیره­ تامین شده است. در این زمینه، طراحی شبکه لجستیک زنجیره تامین با توجه به تاثیر آن بر کارایی و پاسخگویی زنجیره از موضوعات مهم استراتژیک به شمار می رود. علاوه بر این، در سال های اخیر توجه به مسایل زیست محیطی، الزامات قانونی و نیز منافع اقتصادی توجه خاصی بر لجستیک معکوس صورت گرفته است. در این مقاله به ارایه یک مدل مکان یابی- موجودی و از نوع برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته احتمالی برای طراحی یکپارچه شبکه یک زنجیره تامین حلقه بسته چند کالایی و چند دوره­ای با در نظر گرفتن سطوح ظرفیت چندگانه پرداخته می شود. همچنین برای انطباق شبکه لجستیک مورد نظر با دنیای واقعی، مقدار تقاضای مشتریان و بالطبع مقدار برگشتی تحت عدم قطعیت و به صورت تصادفی در نظر گرفته شده اند. با توجه به اینکه مسئله مکان­یابی تسهیلات با ظرفیت محدود در این تحقیق به دسته مسائل سخت تعلق دارد، لذا برای حل آن به ارائه دو روش فرا ابتکاری مبتنی بر الگوریتم­ زنبورها و الگوریتم ژنتیک پرداخته و مقایسه جواب­های این دو روش بر اساس مسائل عددی طراحی شده صورت گرفته است. از نظر مقدار تابع هدف، عملکرد الگوریتم ژنتیک به طور متوسط ۶/۱۱ درصد پایین تر از زنبور عسل بوده و از منظر زمان حل عملکرد الگوریتم زنبور عسل به میزان قابل ملاحظه­ای (به طور متوسط نزدیک به ۵ برابر) پایین تر از الگوریتم ژنتیک است.

کلیدواژه ها

زنجیره تامین حلقه بسته, طراحی شبکه, عدم قطعیت, الگوریتم ژنتیک, الگوریتم زنبور عسل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.