بررسی و تحلیل تاریخی نقش سیاست حکومت قاجار بر تاثیرپذیری تزئینات معماری از غرب با تاکید بر نقوش

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا فنایی

استادیار، گروه هنر، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

محدثه سادات امیری

دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

جمال خداکرمی

دانشیار، گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

محمد مسعود

استاد، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان. ایران.

چکیده

عصر قاجار آغاز تحولات گسترده در تمامی ابعاد در مواجهه با تمدن غرب بوده است.در سال های پیشرفت اروپائیان؛ جامعه ی ایران در اثرعوامل داخلی و خارجی متعدد وضعیت نامطلوبی را تجربه می کرد. در چنین شرایطی برای جبران این عقب ماندگی در بسیاری از زمینه ها از غرب الگوبرداری شد که معماری نیز از این امر مستثنا نبود. در این دوره گسست شدیدی در روند معماری ایران پدیدآمد و تقلید از معماری غرب در معماری ایران آغاز شد که یکی از این جنبه های تاثیرپذیری، در تزئینات معماری نمایان شد. نوشتار حاضر با رویکردی تحلیلی-تاریخی به مطالعه تاریخ سیاسی عصر قاجار پرداخته است و از طریق روش داده بنیاد به این پرسش پاسخ داده است که نقش سیاست قاجار بر تاثیر پذیری نقوش تزئینات معماری از غرب چه بوده است.پس از کدگذاری رخدادها و تحلیل داده ها؛ ضعف در چهار شاخص علم به مصالح جامعه، ایجاد اسباب رفاه و امنیت، اداره و مراقبت از امور داخلی، برنامه و شیوه عمل به عنوان کدهای محوری اثرگذار بر گرایش حکومت به غرب بدست آمد که در ارتباط مستقیم با ورود نقوش تزئینات معماری غرب به ایران است.

کلیدواژه ها

سیاست, قاجار, تزئینات معماری, نقوش, داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.