سبک روایی، زاویه دید و درون مایه های پایداری رمان «ام سعد» (غسان کنفانی) و خاطرات «دا» (زهرا حسینی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله ادبیات پایداری، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTK-13-25_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید رستگاری

دانشجوی دکترای زبان و ادبیات عربی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی کرمانشاه. کرمانشاه. ایران

علی اکبر محسنی

دانشیار، گروه زبان و ادبیات عربی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی کرمانشاه. کرمانشاه. ایران.

علی نجفی ایوکی

دانشیار، گروه زبان و ادبیات عربی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه کاشان. کاشان. ایران

تورج زینی وند

استاد، گروه زبان و ادبیات عربی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی کرمانشاه. کرمانشاه. ایران.

چکیده

دو رمان «ام سعد» و خاطرات «دا» بدین سبب که هر دو به نوعی مولفه­های مقاومت سرزمین فلسطین و دفاع مقدس ایران را واگویی می­کنند؛ در زمره ادبیات روایی می­گنجند. این جستار می­کوشد تا از منظر سبک و دید راوی، محتوای دو داستان را بر پایه معیارهای پایداری و رویکرد ادبیات تطبیقی آمریکایی تحلیل کند. خاطرات«دا» با روایت­هایی­ مستند در یک عمل داستانی غیرخطی و رمان «ام سعد» با بهره­گیری از درون­مایه­های نمادین و اسطوره­ای در یک سیر خطی روایی در خلق فضا، رنگ، به­کارگیری صحنه­های فراخ­منظر و انواع صور خیال در تحقق اهداف خود، کامیاب به نظر می­رسند. زهرا حسینی با شگردهای زاویه دید درونی اول شخص (تک­گویی درونی، حدیث­نفس و تک­گویی نمایشی) و غسان کنفانی۱ با ترکیبی از زاویه دید درونی اول شخص(دو راوی) و بیرونی سوم شخص(راوی دانای کل، دانای کل محدود و زاویه دید نمایشی)، حوادث داستان را روایت می­کنند. در پژوهش توصیفی و تحلیلی حاضر که به روش کتابخانه­ای و با هدف وصول به شخصیت­های قهرمان و درون­مایه­های پایداری صورت گرفته است، می­تواند ضمن تبیین اشتراک و افتراق زاویه دید، مولفه­های معنوی، اجتماعی و لایه­های معنایی دو اثر روایی، مخاطب را با سبک زندگی و فرهنگ جهادی زنان و مردان ایثارگر ایران و فلسطین آشنا سازد؛ چرا که پیام  اصلی این دو ژانر و قهرمانان آن، مقاومت در برابر رژیم بعثی و صهیونیستی در دفاع از سرزمین بوده­است. یافته­های این پژوهش نشان می­دهد که مضامین پایداری مانند عشق به وطن و دفاع از آن، ایثار و جانفشانی، ایمان و امید و ... در دو روایت، بیشترین نمود داشته­است. 

کلیدواژه ها

سبک روایی, زاویه دید, درون­مایه­ پایداری, «ام سعد», «دا»

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.