بررسی تاثیر ترکیب لعاب پایه، افزودنی اکسید آهن، دما و نوع بدنه سرامیکی بر ویژگی های ظاهری لعاب آونتورین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سرامیک ایران، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JICERS-17-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1095
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرنوش شفیعی سرارودی

art university of isfahan

فاطمه چمنیان

art university of isfahan

چکیده

لعاب آونتورین از جمله لعاب های درشت بلوری است که حاصل اشباع اکسید آهن در لعاب است. به طور کلی در لعاب های بلوری تشکیل بلورها نیازمند شرایط خاصی است، به همین دلیل هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر در ایجاد لعاب آونتورین حاصل از اکسید آهن، از جمله ترکیب، دما، شرایط پخت و بدنه مورد استفاده است. همچنین عوامل موثر در بهبود بلورهای آن مورد بررسی قرار گرفت. سوالی که مطرح می شود این است که هرکدام از عوامل ذکر شده چه تاثیری در تشکیل و یا بهبود ویژگی های لعاب آونتورین دارد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، تجربی است که به صورت آزمایشگاهی-کارگاهی انجام شده است. در این بخش مواد اولیه پایه که شامل سیلیس، کائولن، بوراکس و اکسید آهن متناسب با میزان تعیین شده به وسیله جارمیل با یکدیگر ترکیب شدند و در کوره الکتریکی پخته و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل در آن به صورت توامان هم کمی و هم کیفی مورد استفاده قرار گرفته است. تحلیل کمی در جهت بررسی مقادیر مواد مصرفی و تحلیل کیفی در بررسی ویژگی های بصری ایجاد شده در لعاب، مورد استفاده قرار گرفت. روش گردآوری داده ها در این پژوهش به شیوه کتابخانه ای در بخش مطالب نظری و مشاهده در بخش تولید لعاب است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بدنه هایی از جنس رس، بدنه هایی مناسب برای ایجاد لعاب آونتورین نیستند و درحالی که بدنه های خاکینه سفید پخت دما پایین پاسخ مطلوبی دارد. نوع و مقدار اکسید آهن مصرفی در ایجاد و بهبود بلورها در لعاب تاثیرگذار است. بهترین جلوه های آونتورین با دو اکسید آهن سیاه و قرمز حاصل شد. و می توان در مقدار اکسید آهن ۲۰ درصد و بالاتر، شاهد مطلوب ترین کیفیت بلورها از نظر اندازه و میزان درخشش بود، از نظر دما، مطلوب ترین لعاب ها از منظر حجم بلور ها و درخشش آن ها، در دمای ۱۰۸۰ درجه سانتی گراد به دست آمد. مقدار مواد تشکیل دهنده پایه لعاب که شامل سیلیس، کائولن، اکسید بور و اکسید سدیم است بر کیفیت لعاب آونتورین موثر است و در پایه هایی که میزان کائولن آن ها کمتراست میزان رشد بلورها بهتر بود.

کلیدواژه ها

Aventurine glaze, factor influencing on aventurine glaze, firing temperature of aventurine glaze, glaze base of aventurine glaze., سرامیک, لعاب, لعاب درشت بلور, آونتورین, دلربا, اکسید آهن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.