ارزش تغذیه ای گیاه خار مریم برای گوسفند و تاثیر آن بر هضم مواد فیبری و پروتئینی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-7-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مجدم

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

مرتضی چاجی

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

طاهره محمدآبادی

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

صالح طباطبائی وکیلی

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی گوارش پذیری و تخمیر خار مریم و تاثیر آن بر تخمیر و گوارش مواد فیبری (کاه گندم) و پروتئینی (کنجاله سویا) در گوسفند عربی تغذیه شده با جیره حاوی ذرت انجام پذیرفت. در این آزمایش از ۱۲ راس گوسفند نر با میانگین وزن ۲۲/۱±۳۷ کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. جیره های آزمایشی شامل، جیره شاهد (فاقد خارمریم) و جیره های مکمل شده با سطوح مختلف خارمریم (۵، ۱۰ و ۲۰ گرم درصد ماده خشک) و طول مدت آزمایش ۸۴ روز بود. در آزمایش دامی ماده خشک مصرفی، قابلیت هضم، pH مایع شکمبه، غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و متابولیت های خونی اندازه گیری شدند. فراسنجه های تولیدگاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی مواد مغذی کاه گندم و کنجاله سویا انکوبه شده با مایع شکمبه گوسفندان تغذیه شده با خارمریم نیز اندازه گیری شد. ماده خشک مصرفی، نیتروژن آمونیاکی شکمبه، هضم NDF، گلوکز و نیتروژن اوره ای خون در جیره های حاوی خارمریم کاهش معنی داری نسبت با شاهد داشت. اما قابلیت هضم ماده خشک و ADF جیره های آزمایشی تحت تاثیر سطوح مختلف خارمریم به صورت عددی افزایش یافت و pH کاهش غیر معنی داری نشان داد. جیره های حاوی گیاه خارمریم تاثیر منفی بر قابلیت هضم و پتانسیل تولیدگاز کاه و کنجاله سویا نداشتند. به طور کلی، نتایج مشخص نمود که استفاده از خارمریم تا سطح ۲۰۰ گرم در کیلوگرم در جیره تاثیر منفی بر عملکرد و سلامت حیوان ندارد. همچنین افزودن خارمریم به جیره تاثیر منفی بر هضم مواد الیافی (کاه) و پروتئینی (کنجاله سویا) نداشت.

کلیدواژه ها

تولیدگاز, فراسنجه های خونی, کاه گندم, گوارش پذیری, نیتروژن آمونیاکی شکمبه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.